Teherán és Moszkva hamarosan megállapodik egy újabb atomerőmű felépítéséről az iszlám köztársaságban - jelentette be vasárnap Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter a Russia Today angol nyelvű orosz tv-állomás portálja szerint.

"Irán konzultációkat folytatott az orosz féllel és hamarosan szándéknyilatkozatot írnak alá egy új atomerőmű felépítéséről" - idézte a portál a minisztert, aki ismét hangsúlyozta, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célú, mert az országnak szüksége van az atomenergiára áramtermeléshez és gyógyászati célból.

A bejelentés megelőzi Haszan Róháni új iráni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember 13-ára tervezett első, kétoldalú találkozóját Biskekben, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója alkalmával. Róhánit augusztus 4-én iktatták be, és akkor már elmondta, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat Oroszországgal az iráni atomenergia-fejlesztésről.

"Szükségünk van 20 ezer megawatt atomenergiára... Az iráni kormány tárgyalni fog erről a szomszédos országokkal, amelyek közül az egyik Oroszország" - mondta.

Szergej Nariskin orosz parlamenti elnök ugyanezen a napon arról beszélt Teheránban, hogy Oroszországnak szándékában áll kiterjeszteni az együttműködést Iránnal a polgári célú atomenergia területén, miután elkészült és működésbe lépett a busehri erőmű.

A Teherántól 1200 kilométerre délre lévő erőművet a németek kezdték építeni még 1975-ben, de Oroszország fejezte be 2011-ben.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei arra gyanakszanak, hogy Irán titokban atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, de ezt Teheránban rendszeresen cáfolják. A kérdésről évek óta sikertelen tárgyalások folytak, s Irán bíráló azt állítják, hogy Teherán csak az időhúzás céljából tárgyal, s közben titokban folytatja a fegyverfejlesztést.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 841 314 megtekintés

Videó: 49 017 523 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042879

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh