Az Egyesült Államoknak és Izraelnek újabb terrorcselekményekre kell felkészülnie, ha a Fehér Ház úgy dönt, hogy katonai csapásokkal torolja meg a szíriai kormány által állítólag elrendelt vegyi-fegyver-támadásokat - írta keddi számában a The Washington Times.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita militáns szervezet, amelynek fegyveresei a szíriai kormányerők oldalán harcolnak, várhatóan fokozza majd az Egyesült Államok és szövetségesei ellen vívott "árnyékháborúját".

A nukleáris ambíciókkal gyanúsított Irán és a Nyugat között dúló titkos háború keretében a Hezbollah és a vezető izraeli hírszerző szervezet, Moszad már így is a Közel-Keletre, Kelet-Európára és Ázsiára is kiterjedő műveleteket folytat egymás ellen. Matthew Levitt, a washingtoni Közel-keleti Politikai Intézet vezető szakértője szerint egy Szíriára mért katonai csapás újabb ösztönzőként hatna a libanoni szervezetre.

Teheránban közvetlen bosszúval is fenyegetőztek. A lap Mohamed Sejkholeszlám parlamenti képviselőt idézte, aki szerint a "cionista rezsim (Izrael) lesz a Szíria elleni katonai támadás első áldozata".

Egyes amerikai szakértők szerint a szíriai titkosszolgálatok is fel fogják erősíteni a térségbeli amerikai katonai jelenlét elleni támadásaikat. Joshua Landis, az Oklahomai Egyetem Közel-keleti Tanulmányok Központjának igazgatója rámutatott, hogy az Aszad-kormány ma is támogatja a Libanonban zajló terrorista tevékenységet, és egy Szíria elleni támadás esetén Jordániában is ugyanezt tenné. Landis nem zárja ki, hogy Damaszkusz palesztin csoportokat bérelhet fel az amerikai katonák szálláshelyéül szolgáló jordániai szállodák elleni támadásokra.

Rogozin: a Nyugat úgy viselkedik az iszlám világban, mint "a majom a kézigránáttal"

Szokatlan hasonlattal élt kedden internetes blogjában Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, amikor a Nyugat és az iszlám világ kapcsolatát jellemezte. Az orosz védelmi és űripart felügyelő, nyers modoráról és szókimondásáról ismert kormánytag azt írta a Twitteren, hogy a nyugati államok úgy viselkednek az iszlám világban, mint "a majom a kézigránáttal".

Dmitrij Rogozin, Oroszország volt állandó NATO-képviselője annak a véleményének is hangot adott, miszerint "az angolszászok kardcsörtetését látva Szíria határain, megérted a szuverén országok természetes vágyát, hogy erősítsék védelmüket".

Miközben Moszkva továbbra is a békés, tárgyalásos megoldást sürgeti, az orosz hatalom hivatalos képviselői egyre feszültebben reagálnak azokra a nyugati közlésekre, amelyek - arra hivatkozva, hogy a vegyi fegyvereket a damaszkuszi kormányhadsereg vetette be Szíriában - kilátásba helyezik a katonai beavatkozást a közel-keleti országban.

Alekszej Puskov, az alsóház külügyi bizottságának vezetője a szíriai vegyifegyveres támadás ENSZ-vizsgálatával kapcsolatban ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy "Londonnak és Washingtonnak Aszad bűnösségéről kell ítélet. Minden más ítéletet el fognak utasítani".

Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón figyelmeztetett, hogy veszélyes és a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne az ENSZ egyetértése nélküli katonai beavatkozás Szíriában, amit London és Párizs szorgalmaz. Az orosz külügyminiszter szörnyű hibának nevezte a haditengerészeti erők összevonását. Arra szólított fel, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell várnia az ENSZ vegyifegyver-szakértői elfogulatlan vizsgálatának eredményét.

Orosz katonai szakértők szerint az iraki, vagy líbiai forgatókönyv szerinti katonai csapás sikerét megnehezíthetik a Szíriában lévő orosz rakétavédelmi rendszerek.

Moszkva Pekinggel együtt a szíriai fegyveres harcok kitörése óta többször is megvétózta az ENSZ-ben, hogy az Bassár el-Aszad szíriai elnököt és hatalmát elítélő határozatot hozzon és ellenzi, hogy bármilyen külső beavatkozás döntse el a több mint két éve húzódó, egyre véresebb összetűzésekhez vezető szíriai belháborút.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 807 megtekintés

Videó: 48 929 947 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027998

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh