Kétnapos tanácskozást tartanak Jordánia fővárosában azoknak az államoknak a vezérkari főnökei, melyek készek katonai csapást mérni Basar Al Asszad rendszerére.

Amman csak 150 kilométerre van Damaszkusztól. A jordániai főváros közelében vannak azok a kiképző táborok, melyekben amerikai, izraeli és jordániai tisztek a szíriai lázadó hadsereg katonáit tanítják a fegyverhasználatra. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a szövetséges légierő olyan fölényt teremt Szíria légterében, mely lehetetlenné tenné, hogy a szíriai légierő támadja a lázadók hadseregét. Ez a no-fly zone/repülési tilalmi övezet/ adna alkalmat arra, hogy Asszad elnök ellenfelei annyira megerősödjenek, hogy végül képesek legyenek döntő csapást mérni a rendszerre. Kik vennének részt egy ilyen katonai akcióban? Az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Franciaország, Törökország, Szaúd-Arábia, Jordánia és Katar. Ezek az országok akkor is készen állnak a katonai akcióra, ha nem kapnak ENSZ felhatalmazást. Mind Koszovó, mind pedig Líbia esetében Oroszország vétózta meg a katonai akciót, és Lavrov külügyminiszter nem hagyott kétséget: Szíria esetében is ez a helyzet.

Irak máris közölte: légterét nem használhatják a szövetségesek egy esetleges Szíria elleni akcióhoz. Irakban síita kormányzat van, melyet leghevesebben a szunnita Al Kaida támad. Szíriában Asszad elnök az alavita szektához tartozik, ellenfelei szunniták.

Mi lesz akkor ha-Líbiához hasonlóan- a diktatúra bukása után a fanatikus iszlamista erők szerzik meg a fegyverkészletek nagy részét? Ez a forgatókönyv nyugtalanítja az amerikai döntéshozókat. Martin Dempsey vezérkari főnök állítólag emiatt nem is nagyon támogatja ezt a megoldást. Szaúd-Arábia és Katar viszont abban bízik, hogy kézben tudják tartani a helyzetet Asszad bukása után Szíriában. Ez a két állam a fő támogatója Asszad ellenfeleinek. A szíriai politikai ellenzék feje Szaúd-Arábia embere, ugyanabból a befolyásos arab törzsből származik, mint a szaúdi uralkodó, Abdallah király felesége.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 215 megtekintés

Videó: 48 296 573 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920329

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh