Oroszország felderítő hajót küldött a Földközi-tenger keleti medencéjébe, az orosz hadiflotta főparancsnoka szerint több mint nyolcvan hadihajójuk járőrözik a világ tengerein.

A Priazovje nevű hajó vasárnap késő este hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőjét, Szevasztopolt - közölte hétfőn az orosz Interfax hírügynökség. Küldetése az lesz, hogy információt gyűjtsön abban a térségben, ahol konfliktus van kialakulóban - tartalmazta a jelentés, amely meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozott.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az értesülést.

Barack Obama amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy kongresszusi felhatalmazást kér egy Szíria elleni büntető katonai akcióhoz, mert az Egyesült Államok szerint Damaszkusz szarin gázt vetett be, és az augusztus 21-ei támadásnak mintegy 1400 halálos áldozata volt.

Oroszország szerint az Egyesült Államok nem tudta bizonyítani állítását, és Moszkva úgy véli, a támadást a felkelők indították, hogy kiprovokáljanak egy külső beavatkozást.

Az Interfax úgy értesült, hogy a Priazovje a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hajórajtól függetlenül tevékenykedik.

Az orosz haditengerészet több mint nyolcvan hadihajója járőrözik a világ tengerein - jelentette be hétfőn Szentpéterváron Viktor Csirkov tengernagy, a hadiflotta főparancsnoka. Hangoztatta, hogy a Földközi-tengeren tavaly kezdték el növelni a járőrszolgálatok számát, és tavaly decembertől állandósították haditengerészeti erőik jelenlétét a térségben.

Lavrov: Washington bizonyítékai nem győzték meg Oroszországot

Oroszországot nem győzték meg Washington bizonyítékai, amelyek állítólag azt tanúsítják, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvert vetett be - jelentette ki Szergej Lavrov a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetének (MGIMO) hétfői tanévnyitóján.

Az orosz külügyminiszter szerint ami a vegyi fegyver bevetéséről és az áldozatok állapotáról készült felvételeket illeti, azokban "sok a következetlenség és az abszurditás".

Szergej Lavrov furcsállta amerikai kollégája, John Kerry kijelentéseit, miszerint "cáfolhatatlan bizonyítékokat" tártak az oroszok elé arról, hogy a (szíriai) rezsim vegyi fegyvert vetett be, és az oroszok ezt a tényt nem ismerték el.

Az orosz diplomácia vezetője Kerry kijelentéseit cáfolva azt mondta: "bemutattak nekünk valamiféle számításokat, amelyek semmilyen konkrétumot nem tartalmaztak: sem földrajzi koordinátákat, sem neveket, sem annak bizonyítékait, hogy azokat szakemberek készítették, és semmilyen magyarázatot arra, hogy szakértők sokasága komolyan kételkedik az interneten keringő videofelvételekben".

"Az, amit amerikai partnereink, valamint a britek és franciák korábban és most megmutattak nekünk egyáltalán nem győz meg bennünket" - hangoztatta Lavrov. Hozzátette: "Ha valóban vannak szupertitkos adatok, fel kell oldani a titkosságukat. Folytatni a játékot, a titkolózást, nem helyénvaló".

Szergej Lavrov elismerte, hogy a szíriai vezetés "sok hibát követett el, meg kellett volna és meg lehetett volna kezdenie a nemzeti párbeszédet". A miniszter azt hangoztatta, hogy Moszkva győzte meg korábban Bassár el-Aszadot, hogy fogadja el az Arab Liga kezdeményezését, majd Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga volt szíriai különmegbízottjának rendezési tervét.

Az orosz külügyminiszter a tanévnyitón úgy vélekedett, hogy a "nem csak a Nyugat, hanem a (közel-keleti) régiós államok befolyása alatt álló szíriai ellenzék sem rendelkezik elegendő erővel a fegyveres győzelemhez, ezért követelik a katonai beavatkozást".

Lavrov kijelentette: Moszkvában továbbra is arra számítanak, hogy az amerikai elnök él a Kreml meghívásával és ellátogat Oroszországba. Az orosz-amerikai államfői találkozót,- amelyet Washington azután mondott le, hogy Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatmegfigyelési programjainak külföldre szökött leleplezője ideiglenes menedéket kapott Oroszországban, - eredetileg szerdára tervezték, s megelőzte volna a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozóját.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 696 619 megtekintés

Videó: 44 044 365 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6238017

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh