Aszad bukása esetén évtizedes káosz vár Szíriára. A szakértők szerint az Egyesült Államok tragikusan téved, amikor azt hiszi, hogy államépítésének történelmi tapasztalata egyetemes érvényű.

Az amerikaiak tömeges rakétacsapást mérnének Bassár el-Aszad rendszerének objektumaira. Ugyanakkor azzal egyetértenek, hogy az akció nem hat ki a jelenlegi szíriai katonai helyzetre, és ott a háború még akár két évig is folytatódhat.

De, ami valószínű, hogy Szíria már nem térhet vissza a háború előtti állapotokhoz. Még akkor sem, ha Aszad megtartja pozícióit. A káosz és az anarchia elkerülhetetlen. Szergej Szerjogicsev, az orosz Közel-Kelet Intézet szakértője így látja a helyzetet:

Az amerikaiak saját ideológiájuk rabjai. Úgy vélik, hogy demokratikus tapasztalataik nem egyedülállóak, tehát sikeresen terjeszthetők a világ más régióiban, beleértve a Közel-Keletet. Ha az amerikaiak így cselekednek, akkor a Közel-Kelet helyett megkapjuk a folyamatos katonai akciók övezetét.

Gumer Iszajev orosz szakértő folytatja a témát:

A Közel-Kelet átalakításáról van szó. A változások elkerülhetetlenek. De a külső beavatkozás egész sor újabb problémát szül. Az évtizedek óta fennálló rendszerek nem tudnak megbirkózni a jelenkor kihívásaival. Ezeket a rendszereket reformálni kell, nem pedig megdönteni, miután a káoszból semmi jó nem sülhet ki. Nem látunk új vezetőket, nem látjuk azokat az erőket, amelyek kezükbe vehetnék az irányítást, és garantálhatnák az új stabilitást.

Joschka Fischer ismert német politikus, aki 1998-től 2005-ig Németország külügyminisztere és alkancellárja volt, úgy fogalmazott, hogy az Aszad-rendszert nem a jogrendre épülő demokrácia fogja kiszorítani. Épp ellenkezőleg: az új szakasz még zavarosabb, még keményebb lesz. Szergej Szerjogicsev szakértő véleménye:

Új rendszer, régi rendszer: itt az a fontos, hogy a Közel-Kelet hosszú időre bekerült az átalakítások zónájába. Amennyiben radikálisan nem változik a kultúra, a lakosság többségének mentalitása, akkor 20-30 év múlva ott újabb uralkodó családok lesznek, akik örökségként adják át a hatalmat. Kirakat demokrácia lesz, tiszta utcák, de annál nagyobb borzalmak a helyi biztonsági szolgálatok börtöneiben. És mindenki meg lesz elégedve. Hiszen ez mégis jobb, mint az a helyzet, amikor fogalmad sincs, eljutsz-e lakásodra vagy sem. Demokrácia ott csak egy esetben lehet: ha maguk az emberek akarják.

A világközvélemény nem kapott világos választ arra, hogy mi Obama célja a Szíria ellen intervencióval. Az az érzésünk, hogy ő inkább el akarja kerülni az arcvesztést. Bár a józan ész azt sugallja, hogy a „háborút lezáró elnök” hírnevét az szilárdítaná meg, ha határozottan lemondana az új háborúról.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 652 212 megtekintés

Videó: 48 854 976 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015477

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh