Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyi-fegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást - ezt a felhívást intézte a damaszkuszi rezsimhez hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

"Nem tudjuk, hogy Szíriában hajlandóak lesznek-e erre, de ha (...) a vegyi fegyver nemzetközi felügyelet alá helyezése lehetővé teszi a légi csapás elkerülését, mi azonnal bekapcsolódunk a munkába Damaszkusszal együtt" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Kijelentette: Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW).

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán amerikai kollégája, John Kerry Londonban kijelentette: Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyi-fegyverkészletét. Mint mondta, ehhez az szükséges, hogy a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", és teljes leltárt adjon a készletekről. Kerry ugyanakkor hozzátette: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.

Szergej Lavrov azt is elmondta, hogy átadták Valíd Moallem szíriai külügyminiszternek az orosz javaslatot, és számítanak Damaszkusz gyors és remélhetően pozitív válaszára.

Az orosz és a szíriai külügyminiszter hétfőn tárgyalt Moszkvában, és ismételten óvta az Egyesült Államokat egy esetleges, a damaszkuszi vezetés ellen irányuló katonai csapástól. A két külügyi vezető sürgette az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek visszatérését Szíriába.

Moszkva továbbra is egy második genfi békeértekezlet összehívását támogatja, és mint Lavrov közölte, azon vannak, hogy az ellenzék is beleegyezzen abba és részt vegyen a tárgyalásokon.

A szíriai külügyminiszter megerősítette: országa kész részt venni a tervezett második genfi békeértekezleten, amelyen a válság békés megoldásáról tárgyalnának, de arra figyelmeztetett, hogy egy külső támadás meghiúsítja a konferenciát.

Washington kételkedik a szíriai vegyi fegyverek feladására vonatkozó indítványban

Az Egyesült Államok meg fogja vizsgálni azt az indítványt, hogy Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyi fegyvereit, de "komoly kételyei" vannak - jelentették ki hétfőn amerikai tisztségviselők, miközben egyes kommentárok szóba hozták a diplomáciai áttörés lehetőségét is.

Marie Harf amerikai külügyi szóvivő szerint a vegyi fegyverek Szíria általi feladására vonatkozó, az orosz és a szíriai diplomácia vezetője által megszellőztetett indítvány mögött időhúzási taktika is állhat. A szóvivő hangsúlyozta, hogy John Kerry külügyminiszter Londonban nem terjesztett elő konkrét javaslatot azzal, hogy kijelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnök véget vethetne a válságnak, ha beszolgáltatná vegyi fegyvereit.

Tony Blinken, az amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója rámutatott, hogy a javaslat a fenyegető amerikai katonai csapás és Barack Obama elnök nyomásgyakorlásának kontextusában született meg. Blinken hangoztatta, hogy ezt a nyomást nem szabad csökkenteni, és a kongresszusnak meg kell adnia az elnöknek a felhatalmazást a csapásgyakorláshoz.

Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó egy washingtoni fórumon azt hangoztatta: az Egyesült Államok nem engedheti meg, hogy az olyan országok, mint Észak-Korea és Irán, azt higgyék, Washington nem reagál a szíriai vegyi támadásokra.

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter eszmecserét folytatott Barack Obama elnökkel a szíriai helyzetről, és támogatóan szólt a tervezett katonai akcióról. Clinton szerint a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezése "fontos lépés" lenne Damaszkusz részéről, de az erre vonatkozó javaslat nem lehet mentség a további időhúzásra. Azt hangoztatta, hogy ebben Oroszországnak aktív támogató szerepet kell játszania.

Eközben a Slate internetes magazin az kezdte el pedzegetni, hogy Kerry talán diplomáciai áttörést ért el, amikor az amerikai külügyminisztérium által "retorikai érvelésként" minősített eszmefuttatásában arról beszélt, hogy Damaszkusz azzal tudná elkerülni az amerikai katonai csapást, ha nemzetközi ellenőrzés alá bocsátaná vegyi arzenálját. A kommentár szerint sem világos ugyanakkor, hogy valóban komolyak-e az orosz és a szíriai diplomácia szándékai, avagy a két ország csak az amerikai tárcavezető nyilatkozata által okozott zavart kívánja meglovagolni.

A The Wall Street Journal Ban Ki Munt, az ENSZ főtitkárát idézte, aki támogatását fejezte ki a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá vonására vonatkozó javaslat iránt. Ban kijelentette, hogy egy olyan terven dolgozik, amelynek keretében ezeket az eszközöket biztos helyre szállítanák és a világszervezet tisztségviselőinek ellenőrzése alatt megsemmisítenék.

A Fehér Ház hétfőn közölte, hogy 14 újabb ország - köztük Magyarország csatlakozott - a G20-csoport csúcstalálkozója idején közzétett, eredetileg 11 ország által támogatott közleményhez, amely "erőteljes nemzetközi válaszlépést" sürget Szíriával szemben.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője kijelentette, hogy a szövetségi törvényhozás szerdán próbaszavazást tart a szíriai beavatkozásról, és a hét folyamán megtartja az ügydöntő voksolást is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 709 495 megtekintés

Videó: 48 922 753 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026402

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh