"Nagyon súlyos következményei" lehetnek a szövetségi kormányzat fizetésképtelenné válásának, illetve annak, ha nem sikerül megegyezni az adósságplafon emeléséről" - jelentette ki szerdán Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, aki szerint minél hamarabb meg kell állapodnia a kormánynak és a kongresszusnak a költségvetésről.

Figyelmeztetett, hogy a Fednek csak nagyon korlátozott eszközei vannak a várható sokkok enyhítésére, ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy a két hatalmi ág együttműködjön és megtalálja a módját annak, hogy meglegyen a kormányzat és a közszolgáltatások működtetésének fedezete. Hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a 2011-eshez hasonló helyzet kialakulását, amely egy ideig jelentősen csökkentette az amerikai gazdaságba vetett bizalmamat.

A pénzügyminisztérium szerint az amerikai adósságállomány várhatóan október közepén éri majd el azt a szintet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait. Addig a kormányzatnak és a kongresszusnak meg kellene állapodnia az október 1-jén kezdődő pénzügyi év kiadásairól.

Bernanke szerdán azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a várakozásokkal ellentétben azt közölte: nem csökkenti a likviditásnövelő kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegét. Az elemzők 15 milliárd dollár körüli csökkentésre számítottak.

A Fed elnöke ennek indoklásaként elmondta, hogy a munkaerőpiacon az elmúlt év folyamán végbement javulás elmarad a kívánatostól, ezért a testület korainak tartotta, hogy visszafogja a gazdaságélénkítő programot. (Az amerikai munkanélküliségi ráta a program egy évvel ezelőtti beindítása óta augusztusig 8,1-ről 7,3 százalékra csökkent.)

Bernanke emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a foglalkoztatási adatok nem megfelelő javulása mellett a reálbérek sem növekedtek.

Kitért rá, hogy a nyíltpiaci bizottság akkor is hozhat fontos döntéseket, ha a tanácskozását nem követi majd előre meghirdetett sajtótájékoztató. Az FOMC október 29-30-án tartja következő ülését, amelynek kapcsán nem terveznek Fed-elnöki sajtóértekezletet.

Ben Bernanke nem volt hajlandó spekulációkba bocsátkozni utódlására vonatkozóan, de hangot adott meggyőződésének, hogy a Fed a jövőben is erős, kompetens és független intézmény marad.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 280 megtekintés

Videó: 48 924 909 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026905

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh