Visszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben.

Az OSDH közölte, az ostromot részben orosz katonák irányították és orosz légicsapások támogatták. A Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező szervezet úgy vélte, a város elfoglalása lehetővé teszi a szíriai kormányerőknek, hogy észak felé egészen a török határig nyomuljanak. Rabíját 2012-ben foglalták el a felkelők, és a szíriai türkmének és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front nevű szervezet ellenőrzése alatt állt. Néhány nappal korábban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők bevették az ugyancsak Latakia tartományban fekvő Szalma városát, ami a szíriai hadsereg egyik legfontosabb katonai eredményének számít, amióta a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tavaly szeptemberben megindította légicsapásait.

A szíriai kormányerők az utóbbi hónapokban Latakia, Aleppó és Deraa tartományokban jelentős katonai sikereket értek el, míg a felkelők például Hama tartományban foglaltak el területeket.

A cél láthatóan az, hogy Szíria nyugati részén összefüggő területet alkossanak a damaszkuszi kormány által ellenőrzött területek. Ez ugyanis lehetővé tenné – egy nemzetközi konferencia eredményeként – hogy az ország egyik felén a tűzszünet után egy összefüggő állami terület jöjjön létre, amely a jelenlegi kormány irányítása alatt marad.

A kérdés inkább már csak az ország keleti fele. Jelenleg ezen a területen az Iszlám Állam osztozik más felkelő szervezetekkel és a kurdokkal. Ahogy korábban írtuk ez azonban hamarosan megváltozhat, hiszen ott egy nagy török-amerikai offenzíva van készülőben. Ezt azóta megerősítette maga az amerikai alelnök is, aki kijelentette, hogy “nem zárja ki a katonai megoldást”. Az ellenség pedig gyengül – az Iszlám Államnak nagyon is fogyóban a pénze. Ez pedig nagyjából annyit jelent, hogy keleten pedig egy a kurdok és a - mérsékeltnek mondott – szunnita felkelők által ellenőrzött összefüggő terület jöhet létre a tűzszünet előtt.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 998 megtekintés

Videó: 48 925 519 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027042

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh