Irán és Kína új fejezetet akar nyitni kétoldalú kapcsolataiban – fogalmazott szombaton a teheráni látogatáson tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök. A két ország illetékesei tizenhét dokumentumot írtak alá a legkülönbözőbb területeket érintő együttműködésről, így az Új Selyemút gazdasági övezet megvalósításáról, illetve arról, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalmat tíz év alatt a jelenlegi mintegy 50 milliárdról 600 milliárd dollárra bővítik.

„Az iráni féllel való együttműködés révén, kihasználva a jelenlegi kedvező körülményeket, Kína kész emelni a kétoldalú kapcsolatok és az együttműködés szintjét, új fejezetet nyitva a kétoldalú kapcsolatokban” – mondta a sajtónak Hszi Csin-ping a vendéglátójával, Haszan Róhani iráni elnökkel folytatott tárgyalások után.

A kínai államfő derűlátásának hátterében az áll, hogy a hónap közepén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben tette közzé végleges jelentését Iránról, amelyben megállapította, hogy a perzsa állam eleget tett a tavaly júliusi atomalkuban foglalt kötelezettségeinek, s ennek nyomán az Egyesült Államok és az Európai Unió a Teherán elleni szankciók feloldását határozta el. Kína az iráni nukleáris programmal kapcsolatos megállapodást megkötő hatok egyik tagja.

Hszi Csin-ping tizennégy esztendő óta az első kínai elnök, aki Iránba látogat. Január 19-én kezdődött körútján eddig Szaúd-Arábiát és Egyiptomot kereste fel. Teheránban találkozni fog Irán vallási és politikai vezetőjével, Szajed Ali Hámenei ajatollahhal is.

Irán is támogatja az Új Selyemút programot

A két ország képviselői szombaton tizenhét megállapodást írtak alá, amelyek szinte minden területen előirányozzák az együttműködést, felölelve a politikai, gazdasági és kulturális szférát.

Irán teljes támogatásáról biztosította az Új Selyemút gazdasági övezet megvalósításával kapcsolatos programot, azaz az Ázsiát és Európát összekötő ősi kereskedelmi útvonal, a Selyemút újraélesztését szorgalmazó kínai kezdeményezést. A gazdasági kérdéseken kívül a felek a politikai kérdésekre is kiterjesztették figyelmüket, elsősorban a szaúdi–iráni feszültség enyhítésének lehetőségére, valamint a dzsihadista terrorizmus elleni harcra.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 292 757 megtekintés

Videó: 32 793 340 megtekintés

Látogatók

Összesen5527361

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh