Négy program keretében, összesen mintegy 810 millió forintos európai uniós forrásból indulnak fejlesztések a 70 ezer ember ellátásáért felelős szigetvári kórházban - hangzott el a baranyai városban hétfőn megtartott projektnyitó rendezvényen.

Berecz János, a 410 ágyas, csaknem 460 szakembert foglalkoztató gyógyító intézmény főigazgatója az eseményen közölte: mintegy 250 milliós forrásból újítják fel a kórház hat szakrendelőjét.    

Megújul a foglalkoztatás-egészségügy, a fül-orr-gégészet, az endoszkópia, a szemészet és a nőgyógyászat szakrendelője, valamint korszerűsítik a radiológiai helyiséget, ahova új digitális röntgen- és csontsűrűség-vizsgáló berendezést is vásárolnak - sorolta. Akadálymentesítik továbbá a kórház főbejáratát és parkolóját.    

A főigazgató kiemelte, hogy a 2016 márciusában üzembe helyezett, 860 napelemből álló parkot 243 millió forintból tovább bővítik. A beruházás eredményeként az intézmény áramszükségletének 45-50 százalékát lesz képes saját forrásból fedezni. Berecz János kitért arra is, hogy 51 szakdolgozó és 6 szakorvos áprilisban kezdődő képzését, a tandíjukat, tanszereiket, az útiköltségüket és a résztvevők ösztöndíját, illetve helyettesítésük költségét is egy 176 millió forintos pályázatból fedezik majd.    

További, csaknem 145 millió forintos forrás jut a 2016-ban kialakított sürgősségi betegellátó osztály (SBO) személyzeti feltételeinek biztosítására, amelyhez 24 hónapon keresztül nyújt bértámogatást egy másik, szintén nyertes pályázat - ismertette az igazgató, aki jelezte, hogy az osztály áprilisban kezdi meg az ellátást. Közölte azt is, hogy az elmúlt 7 évben 3,5 milliárd forint pályázati forrás érkezett a kórházba, a 2010-es 1,8 milliárd forinthoz képest pedig mára mintegy 2,7 milliárdra nőtt az intézmény árbevétele.    

Laczó Andrea, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEK) dél-dunántúli térségi igazgatója az eseményen úgy fogalmazott, hogy a fejlesztések a "kórház sava-borsát érintik".     A pályázatok céljainak nevezte, hogy az intézmény munkatársai minél jobb körülmények között tudjanak dolgozni, illetve, hogy a gyógyulást kereső betegek magas színvonalon kapják meg a szükséges terápiát.     Laczó Andrea felidézte azt is, hogy az uniós forrásokon kívül az elmúlt három évben 150 millió forintot költött az ÁEK az intézmény fejlesztésére.    

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje a fejlesztéseket méltatva arról is beszélt, hogy a beruházások az intézmény gazdálkodását is javítani fogják. Egyúttal jelezte: 120 vállalkozó, köztük 20 helyi gazdasági társaság beszállítóként járul hozzá az kórház működéséhez. A kormány egészségügyi politikájának eredményeire kitérve Nagy Csaba emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben egy 8 éve dolgozó szakorvos bruttó 250 ezer forintos fizetést kapott, ez ma már 750 ezer forint feletti összeget jelent.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 598 megtekintés

Videó: 47 968 632 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887568

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh