Teherán a rugalmasság jeleit vélte felfedezni az amerikai elnök iráni kollégájának írt levelében, ezért megpróbál gyors megállapodásra jutni nukleáris programjáról, hogy elérje az ellene életbe léptetett, pusztító hatású gazdasági szankciók feloldását - írta pénteken az iráni vezetés egy prominens tanácsadójára hivatkozva a The New York Times.

Az amerikai napilap Amir Mohebbiant, a teheráni vezetés külpolitikai tanácsadóját idézte, aki szerint Barack Obama a Haszan Róhánihoz írt, mintegy három héttel ezelőtti levelében azt ígérte, hogy enyhül majd a szankciók okozta nyomás, ha Irán kinyilvánítja készségét arra, hogy "együttműködik a nemzetközi közösséggel, tartja magát kötelezettségeihez és véget vet a kétértelműségeknek".

Obama és Róháni levélváltásának tartalmát mindeddig nem hozták nyilvánosságra. Egy, a The New York Timesnak névtelenül nyilatkozó vezető amerikai tisztségviselő szerint az amerikai elnök nem ígérte azt, hogy a szankciókat gyors ütemben fogják feloldani, és nem terjesztett elő konkrét javaslatokat sem.

Az iráni felet felbátorította, hogy Obama állítólag szóba hozta a közvetlen tárgyalás lehetőségét, amelyet Teherán előnybe részesítene azzal, hogy egyszerre öt országgal kelljen egyezkednie. A lap által megszólaltatott amerikai illetékes szerint ugyanakkor a "szemtől szembe" ("face to face") tárgyalások megemlítése nem jelent egyet egy csúcstalálkozó szorgalmazásával.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján megismételte, hogy nem terveznek Obama-Róháni találkozót, amelyre az ENSZ Közgyűlés ülésszakának jövő héten kezdődő általános vitája lehetőséget nyújtana, de nem is zárta ki annak lehetőségét.

"Az (a találkozó létrejötte) lehetséges, de mindig is lehetséges volt. A kinyújtott kéz ott volt attól a pillanattól kezdve, hogy az elnök (Barack Obama) letette az esküt" - mondta Carney.

A két vezetőnek elvileg lenne alkalma a személyes találkozóra. Obama elnök ugyanis a Fehér Ház tájékoztatása szerint hétfőn utazik New Yorkba, ahonnan kedden tér vissza Washingtonba. Róhánit a Fársz iráni hírügynökség szerint hétfőn fogadja majd Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, s az iráni elnök kedden szólal majd fel az világszervezet Közgyűlésében az általános vitában. Az iszlám köztársaság államfője emellett még két beszédet mond és interjút ad a CNN-nek is.

A The New York Times értesülései szerint az iráni atomprogramról szóló esetleges megállapodás nyitva hagyná a lehetőséget arra, hogy Teherán elkerülje a megszégyenülést, azaz megtarthatna valamennyit a nukleáris üzemanyag-előállítási képességéből. Ám az távolról sem lenne elegendő nukleáris fegyver előállításához, ami csökkentené félelmeket az Egyesült Államokban és Izraelben.

A lap szerint "ha igaznak bizonyulnak a pletykák", akkor az irániak felajánlhatják a fordói urándúsító létesítmény bezárását, amelynek létezésére 2009-ben derült fény. Teherán számára az objektum fő értéke az, hogy abban egy izraeli bombázás alapvetően nem tudna kárt tenni, ám a létesítmény kicsi, ezért az alkualapot képezhet Róháni számára.

A New Yorki-i újság utalt az iráni elnöknek a The Washington Postban csütörtökön megjelent írására, amelyben arra sürgette a világ vezetőit, hogy "ragadják meg a legutóbbi iráni választás teremtette alkalmat". Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a megállapodásra a következő hat hónap lenne a legalkalmasabb, mert addig még nem kezdődik el az iráni parlamenti választási kampány.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 847 105 megtekintés

Videó: 49 025 390 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7044768

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh