Bidzina Ivanishvili grúz miniszterelnök a nemzeti TV műsorában nemrég annak lehetőségéről beszélt, hogy Grúzia feladja az euroatlanti integrációra való törekvését, csatlakozna a posztszovjet országokat tömörítő Eurázsiai Unióhoz és az annak gazdasági alapját jelentő vámunióhoz.

A miniszterelnök elmondása szerint ez nem hivatalos állásfoglalás, figyelik a térségben zajló folyamatokat és annak függvényében döntenek a csatlakozásról. Hozzátette, hivatalos állásfoglalásról még csak azért sem lehet beszélni, mert a szervezeti keretek jelenleg is kialakulóban vannak, így korai lenne a konkrétumokról nyilatkozni.

Ivanishvili kijelentése, miszerint a posztszovjet integráció az ország stratégiai érdekével összhangban van, azonnali reakciókat váltott ki az atlantista ellenzék soraiban.

Jelenleg az a hivatalos álláspont, hogy Grúzia csatlakozna a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Ez azonban a közeljövőben meg fog változni, amint létrejönnek a posztszovjet unió szervezeti keretei. Az atlantista politikai erők választási vereségével ugyanis a nép kinyilvánította, hogy nem kér az Európai Unióból, nem kíván Görögország sorsára jutni.

Az Oroszország által életre hívott gazdasági és politikai unió valamennyi posztszovjet ország számára - hazánk számára is - alternatívát jelent az euroatlanti integrációval szemben. Grúzia számára ez geopolitikai elhelyezkedéséből is adódik, emiatt törvényszerű volt, hogy a nyugatiak által pénzelt politika nem tud sokáig életképes maradni és bekövetkezik a külpolitikai fordulat.

Az ellenzék körében amiatt is heves reakciókat váltott ki a nyilatkozat, mert a jelenlegi hivatalos állásfoglalás szerint Grúzia idén novemberben írná alá a szabadkereskedelmi egyezményt az Európai Unióval.

Ivanishvili azt követően tette a bejelentést, hogy Örményország elnöke is kinyilvánította, országa az Európai Uniós csatlakozás helyett a posztszovjet blokkot választja, és felmondanak valamennyi megállapodást az Európai Unióval.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 694 394 megtekintés

Videó: 48 906 539 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023488

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh