Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriával kapcsolatos határozatát a közeli két napban egyeztetik. Ezt Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes jelentette ki. Értékelése szerint a tárgyalások sikeresek, a felek hajlandók a kompromisszumokra.

|gy egyebek között a szövegben lesz hivatkozás az ENSZ Alapokmányának VII. fejezetére, de ez nem ad lehetőséget az erő alkalmazására Damaszkusz ellen a Biztonsági Tanácsban tartott vita nélkül.

A világszervezet Alapokmányának idézett VII. cikkelyének említését az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei kérték. Ez a cikkely rendelkezik az erő alkalmazásáról, amennyiben - akire a határozat vonatkozik - nem teljesíti a BT által megfogalmazott követelményeket. Megállapodtak, hogy a határozattervezetben szerepelni fog a hivatkozás, de a konkrét erőakciókat nem említik. Ez megfosztja az ENSZ harciasabb hangulatú tagjait annak a lehetőségétől, hogy rátámadjanak Szíriára, anélkül, hogy egyeztetnék lépéseiket a Biztonsági Tanácsban. Ugyanakkor megnyugtatja azokat, akik attól tartanak, hogy Damaszkusz majd kibújik a magára vállalt nemzetközi kötelezettségek alól.

Moszkva azt ígéri, hogy nem gátolja meg a Biztonsági Tanácsban az erő alkalmazásával kapcsolatos vitát, amennyiben a szíriai hatóságok nem tartanák be a határozatot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a The Washington post lapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: Moszkva erre készen áll, miután nem abban érdekelt, hogy valamelyik politikai erőt támogassa Szíriában, hanem abban, hogy megmaradjon az osztatlan, szuverén, független állam, ahol minden – egyebek között etnikai - csoport jogait teljes egészében tiszteletben tartják.

Szíria nemrégiben csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Szerződéshez. Belegyezett abba, hogy nemzetközi felügyelet alá helyezi vegyi fegyvereit. Nincs ok kételkedni a szíriai hatóságok őszinteségében. Lavrov az interjúban emlékeztetett: tavasszal, amikor az ENSZ nem küldött Aleppóba szakértőket a szarin gáz alkalmazásának kivizsgálására, a városban jártak orosz szakemberek. Kiderítették, hogy nem gyári előállítású volt az a gáz, ami Aleppóban bevetésre került. Moszkvának vannak bizonyítékai arra vonatkozóan, hogy augusztus 21-én Damaszkusz mellett ugyancsak ilyen szaringázt vetettek be az elkövetők, de ez nagyobb koncentrációjú volt. Mindez sokkal inkább a felkelőkre utal, mintsem a kormánycsapatokra.

Most Bassár el-Aszad attól tart, hogy az ellenzék és külső támogatói újabb provokációkat követnek el. A Telesur latin-amerikai tévécsatornának adott nyilatkozatában a szíriai elnök feltételezte, hogy a fegyveres gerillák megakadályozhatják az ENSZ-szakértőket abban, hogy eljussanak a vegyi-fegyver-raktárakhoz. Ezzel pedig meghiúsulhat a határozat teljesítése. Aszad kiemelte: nincs olyan bizonyítékok birtokában, hogy a vegyi fegyvert az ellenzék külföldről kapta volna. De hagyományos fegyverek és lőszerek érkeznek külföldről, ezt mindenki tudja.

Ezt a témát - a szíriai gerilláknak szóló szállítások kérdését - Moszkva egyik kulcsfontosságú problémaként akarja kezelni a Szíriával kapcsolatos 2. genfi konferencia napirendjében.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 895 466 megtekintés

Videó: 49 067 426 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054968

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh