Határozott lépéseket vár Peking Washingtontól annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban ne következzen be egy újabb hitelválság, s a kínai befektetéseket is biztonságban tudják - közölte a kínai pénzügyminiszter-helyettes hétfőn.

Kína, mint az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, természetesen aggódik a csőddel fenyegető "pénzügyi szakadék" miatt, s aggodalma egyértelmű Washington számára is, mivel a felek a kérdésben rendszeres kapcsolatban állnak - mondta Csu Kuang-jao.

Peking arra kérte az Egyesült Államokat, hogy még a kritikus fordulónap, október 17-e előtt tegyenek "őszinte lépéseket" a helyzet időbeni rendezése, a csőd elkerülése, a kínai befektetések biztonsága és a globális gazdasági felépülés érdekében - tájékoztatott a helyettes tárcavezető. Hozzátette: ez az Egyesült Államok felelőssége.

Csu utalt a 2011. évi csődközeli állapotra és arra, hogy az Egyesült Államok adósbesorolását a Standard & Poor's hitelminősítő akkor leminősítette az AAA szintről AA pluszra, negatív kilátással. Megjegyezte, országa reméli, hogy Washington tanult a történelmi leckéből.

Amennyiben október 17-ig az Egyesült Államokban nem születik megállapodás az államadósságszint felső határának megemeléséről, az ország fizetésképtelenné válhat. Megfigyelők emlékeztetnek, egy esetleges technikai csőd Kínát kedvezőtlenül érintené, Peking - élenjáró befektetőként - az amerikai államháztartás kiegyensúlyozottságában érdekelt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 626 859 megtekintés

Videó: 34 716 617 megtekintés

Látogatók

Összesen5650984

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh