Az EU szétesik ugyanúgy, mint a Szovjetunió – jósolják az elemzők. Marine Le Pen francia nacionalisták vezetője javíthatatlan „globális anomáliának” nevezi az EU-t. Mi vár a XX. század második felének fő geopolitikai projektjére? Az elemzők különböző forgatókönyveket állítanak össze erre vonatkozóan.

Az európaiak „manapság nemcsak saját valutájukat, gazdaságukat nem tudják ellenőrizni, hanem az ország területén végbemenő mozgásokat sem” – mutat rá Marine Le Pen. Véleménye szerint miután az EU megszűnik létezni, Európára a reneszánsz és a jólét vár. A politikusnő ezen komor előrejelzéseivel nemcsak az EU állampolgárai értenek egyet. Törökországban, amelynek Brüsszel nemrégiben javasolta, hogy újítsa fel az EU-csatlakozásról szóló tárgyalásokat, hirtelen csökkent az érdeklődés az integráció iránt. Ha korábban a csatlakozást a lakosság háromnegyede támogatta, most csak egy ötöde.

Az elemzők úgy vélik, hogy az EU összeomlása vagy kivirágzása pozitív és negatív forgatókönyve mellett van egy harmadik lehetőség is. Ez a változat feltételezi, hogy az Európai Unió tagjai haszonelv szempontjából nézik a működési mechanizmusát, és az egységes Európával kapcsolatos saját elképzeléseik szerint húznak hasznot belőle.

Egyelőre az EU terve szerint várható Albánia, Bosznia és Hercegovina, Izland, Koszovó, Macedónia, Szerbia, Törökország és Montenegró csatlakozása. De ezek az országok tavaly is igényt tartottak a csatlakozásra. És nincs okunk arra, hogy feltételezzük: ezen országok státusza meg fog változni a közeljövőben. Elsősorban azért, mert a felsorolt országok jogszabályai nem felelnek meg az európai szabványoknak. Izland nemrég bejelentette, hogy nincs szándékában sietni az integrációval. Van okuk arra, hogy elgondolkozzanak az EU modernizációján – mondta Vlagyiszlav Belov az Európa Intézet Német Kutatóközpontjának vezetője.

Vannak problémák mind a gazdasági, mind pedig a politikai szinten. De ezek alapot teremtenek a további fejlesztéshez, mert minden válsághelyzet minőségi megújításhoz vezet. Nem látok semmilyen globális okot, hogy a következő 10-15 évben az EU valamely tagja kilépjen belőle. Ami pedig új tagok felvételét illeti, ezt nem javasolnám az EU-nak. A szerkezet már úgy is túl bonyolult.

Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke, már többször megállapította, hogy az EU-ban egyre népszerűbbek a szélsőjobboldali politikusok. Éppen ebben látja a veszélyt. Végül is, a kialakult helyzet feltétlenül hatással lesz a közelgő Európai Parlamenti választásokra. Rompuy nem kételkedik benne, hogy a választások rendkívül nehezek lesznek. Elvégre, nem csak személyes politikai csatározásokról van szó, hanem arról, hogy erősödik az euro-szkeptikusok blokkja, akik különböző okok miatt, az Európai Unió sírásója szerepét próbálják magukra.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 707 013 megtekintés

Videó: 48 920 826 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025980

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh