Abe Sinzo miniszterelnök szerint Kína fegyverrel és diplomáciai nyomással nem pedig a törvényes úton kívánja rendezni a problémákat. Japán közölte: lelövi a kínai drónokat, ha azok berepülnek a szigetország légterébe.

A pekingi hadügyminisztérium szerint, ha Japán lelövi a drónokat, akkor az háborús tettnek minősül. A Kelet-kínai tengerben számos sziget van, melyet Kína magának követel annak ellenére, hogy már évtizedek óta Japán ellenőrzése alatt állnak. A területi viták miatt mélypontra kerültek a két állam kapcsolatai.

Abe Sinzo miniszterelnök most azt fejtegette a Wall Street Journalnak adott interjúban, hogy Japán kész arra, hogy ellensúlyozza Kína növekvő szerepét Ázsiában. A japán kormányfő szerint sok ázsiai ország örülne ennek, mert tart Peking törekvéseitől. Japán a második világháború során brutális eszközökkel próbálta megszerezni a vezető szerepet Ázsiában - ezt máig sok helyen nem felejtik el.

A két ázsiai nagyhatalom rivalizálása jelenleg elsősorban a gazdaság terén folyik: az elmúlt három évtizedben Kína lenyűgöző fejlődést produkált míg Japán gazdasága stagnált. Ennek eredményeképp Kína megelőzte Japánt, és ma már Ázsia első számú gazdasági nagyhatalmának számít, melynek teljesítményét a világon csak az Egyesült Államok múlja felül.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 547 megtekintés

Videó: 48 917 699 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025402

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh