Európát "fel kell szabadítani" az EU uralma alól - mondta egy vasárnapi brit lapnak Marine Le Pen, aki az Európai Uniót a szétesés előtt álló Szovjetunióhoz hasonlította.

A francia radikális jobboldal fő erejének számító Nemzeti Front vezetője a The Sunday Timesnak adott interjúban - a jövő évi európai parlamenti választásokra utalva - kijelentette, hogy nem szabad elszalasztani "ezt a történelmi esélyt szabadságunk és szuverenitásunk visszaszerzésére".

Marine Le Pen szerint manapság "milliók fordulnak Európa ellen", és a folyamat őt "nagy reménységgel" tölti el.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak a francia politikus kijelentette azt is, hogy az EU jelenleg olyan állapotban van, mint "a reformálhatatlan Szovjetunió volt széthullásának előestéjén".

Marine Le Pen - a Nemzeti Front alapítójának, Jean-Marie Le Pennek a lánya - a The Sunday Times ismertetése szerint több más nacionalista európai párttal próbál ezekben a hetekben olyan szövetségi kapcsolatrendszert kialakítani, amelynek révén e pártok pénzügyi juttatásra jogosult hivatalos frakciót alakíthatnának az Európai Parlamentben a választások után. Ehhez legalább hét EU-tagállamból 25 képviselő kell.

A The Sunday Times szerint ez várhatóan nem lesz nehéz, ha a Brüsszelben keringő közvélemény-kutatási adatok helytállónak bizonyulnak. Egyes becslések alapján a "populista brigád" a 766 EP-mandátumnak akár a 30 százalékát is megszerezheti - írta a brit lap.

A cikk szerint a potenciális szövetségesek között van a belga hollandajkú nacionalista párt, a Vlaams Belang, a holland és az osztrák Szabadságpárt, valamint a Svéd Demokraták.

A Nemzeti Front "legutóbbi imázsjavító törekvései jegyében" a párt felkérte Jean-Marie Le Pent, Marine Le Pen apját, hogy szakítsa meg a kapcsolatot azzal a frakcióval, amelybe a "roma települések elleni erőszakos támadásokkal vádolt Jobbik" is tartozik. Marine Le Pen nem akar közösséget vállalni a "neonáci Görög Hajnallal" sem, ha ez a párt bekerül az EU-parlamentbe - áll a brit lap cikkében.

A francia Nemzeti Front európai parlamenti pártbeágyazódása nem egységes. Marine Le Pen jelenleg az Európai Szövetség a Szabadságért nevű csoporthoz tartozik, az osztrák Szabadságpárthoz és a Svéd Demokratákhoz hasonlóan. A Nemzeti Front másik két EP-képviselője, Jean-Marie Le Pen és Bruno Gollnisch ugyanakkor az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének tagja, a Jobbikkal, a Brit Nemzeti Párttal és a bolgár Nemzeti Demokrata Párttal együtt.

A The Sunday Times kommentárja szerint azonban vezető EU-tisztviselők így is tartanak attól, hogy az EP-választások után kialakul egy "virulensen EU-ellenes frakció, amely megbénítja Európát, ugyanúgy, ahogy a Tea Party mozgalom is megbénította legutóbb az amerikai kormányt".

Erre a kockázatra a minap a Financial Times is felhívta a figyelmet. A londoni gazdasági napilap elemzése szerint "a Tea Party politikai machinációi" csaknem pénzügyi pánikot okoztak az Egyesült Államokban, amely évszázadokat töltött a dollárba vetetett globális bizalom megteremtésével. Az EU számára, amely még mindig az euróba vetett bizalom újjáépítésével bajlódik, egy európai Tea Party felemelkedése a katasztrófa kockázatával járna - állapította meg a Financial Times szemleírója.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 156 megtekintés

Videó: 48 282 435 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919014

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh