Egyre nagyobb károkat okoz a tengerentúli cégeknek a nyáron kirobbant Prism-botrány. Elsősorban a Cisco és az IBM számára jelent komoly bevételkiesést a korábbi megrendelések visszamondása.

A Cisco bejelentette, hogy ebben a negyedévben a bevétele várhatóan 10 százalékkal kevesebb lesz, mint tavaly. Ennek egyik oka, hogy a társaság egyre nehezebben tudja eladni a termékeit és a szolgáltatásait a fontos és gyorsan növekvő kínai piacon. A helyi megrendelők ugyanis a Prism-botrány óta attól tartanak, hogy a vállalattal együtt az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalát (NSA) is beengedik a rendszereikbe.

A pekingi kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy gyorsítsa fel a helyi IT-ipar fejlesztéseit azért, hogy az ország független legyen a nyugati ipari államoktól. A folyamat a Cisco mellett az IBM-et is érinti: utóbbi bevételei októberben 22 százalékkal csökkentek Kínában. A helyi hivatalok és más intézmények már korábban tervezett befektetéseket állítottak le vagy soroltak hátra addig, amíg a megrendeléseket a kínai gazdaság is képes teljesíteni. Mindez nem csupán az amerikai hardver-, hanem a szoftvercégeket is érinti.

A folyamatból természetesen profitálnak a tengerentúli óriáscégek kínai vetélytársai. A China National Software - amely az egyik legnagyobb üzleti megoldásokat szállító kínai társaság - részvényeinek árfolyama például a Prism-botrány kirobbanása óta 250 százalékkal emelkedett. Az Information Technology & Innovation Foundation (ITIF) által elkészített dokumentum szerint a tengerentúli felhőplatformok a következő három évben 21,5 - 35 milliárd dollár közötti összeget fognak elbukni azért, mert az NSA hozzáfért a rendszereikben tárolt információkhoz. Az egyesült államokbeli felhőszolgáltatók 36 százaléka elismerte, hogy a Prism-ügy kirobbanása óta sokkal nehezebben kötnek szerződéseket. A cégek akár a piaci részesedésük 10-20 százalékát is elveszíthetik a közeljövőben.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 895 505 megtekintés

Videó: 49 067 467 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054975

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh