Nem okoz nagyarányú népességnövekedést az egykepolitika lazítása Kínában, annak továbbra is korlátos volta és a lakosság gyermekvállalási preferenciái miatt.

A családtervezési politika múlt hétvégén bejelentett enyhítése után sem várható a lakosságszám számottevő emelkedése, az nem veszélyezteti semmilyen módon az ország élelmiszerkészleteit és nem okoz gondot a közszolgáltatások terén sem - nyugtatta meg az aggodalmaskodókat a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság helyettes vezetője, Vang Pej-an. Némiképp nőhet a lakosság száma, ám az még mindig csak a 2000-es szinteket közelíti majd, s a központi tervezés keretei között marad - fogalmazott Vang. A népesség robbanásszerű emelkedését a kínai emberek gyerekvállalási preferenciái sem teszik valószínűvé. A közvélemény-kutatások szerint az egyke-társadalomhoz szokott fiatal szülők több mint egyharmada csak egyetlen gyermeket tervez, a gyermeknevelés magas költségeit döntő okként megnevezve - a 24 milliós Sanghaj városában az egynél többet nem vállalók aránya csaknem 60 százalék.

A Kínai Kommunista Párt központi bizottságának múlt heti harmadik plenáris ülésén meghozott döntés értelmében a jövőben lehetővé válik a második gyermek vállalása azon párok számára, akik közül legalább az egyik fél egyedüli gyerek. Korábban ez a kritérium az anyára és az apára egyaránt vonatkozott, ám csupán a városokban, a vidéken élők pedig az egy-gyermek politika ellenére is vállalhattak második gyermeket, amennyiben az elsőszülöttjük leány volt.

A múlt pénteken bejelentett változásokat a családtervezési politika eddigi legnagyobb lazításának nevezi a kínai sajtó. A Hszinhua hírügynökség kommentárjában úgy fogalmaz: az a népesség kiegyensúlyozott fejlődésének alapköve, nem jelenti ugyanakkor az egy-gyermek politika végét. A lazítás a társadalom elöregedése és az ennek következtében mind nagyobb terhekkel küzdő nyugdíjrendszer jelentette kihívások kezelésének módja is - írja a Hszinhua. A 60 év és afelettiek száma jelenleg mintegy 200 millió, vagyis a lakosság 14,3 százaléka idős, arányuk az évszázad közepére a teljes népesség egyharmadára nőhet - figyelmeztetnek évek óta a demográfusok.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 918 750 megtekintés

Videó: 49 081 993 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057224

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh