Megkezdték az elhasznált fűtőelemek kiemelését hétfőn a két és fél éve balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű 4-es reaktorának pihentető medencéjéből - közölte az erőművet üzemeltető Tepco energiavállalat. Szakértők szerint a művelet, amely az egyik legfontosabb, egyben legveszélyesebb lépés a létesítmény lebontási folyamatában, két napig is eltarthat. A fűtőelemeket tíz évig biztonságos helyen tárolják majd.

A 4-es reaktor pihentető medencéjébe egy 5,5 méter magas, 2,1 méter átmérőjű, henger formájú nehéz-acél kamrát eresztettek le, amelybe egyenként helyezik majd át az 1533 fűtőelemet - köztük 202 felhasználatlan egységet. Szakértők szerint a kiemelésre váró fűtőelemek közül több megsérülhetett a 2011 márciusában történt földrengés és szökőár következtében.

A kiemelést egy távvezérlésű daruval felszerelt, kifejezetten erre a műveletre kifejlesztett szerkezettel hajtják végre. Az első 22 fűtőelemet várhatóan kedden emelik ki a medencéből (a kamrába legfeljebb 22 fűtőelem fér el), majd áthelyezik az erőmű úgynevezett közös tároló medencéjébe, amelynek 100 méterre fekvő épülete sértetlenül maradt és biztonságos területen fekszik. Az áthelyezett fűtőelemeket a tervek szerint legalább tíz évig ott fogják tárolni.

A Tepco szóvivője elmondta, hogy a biztonság érdekében nagyon lassan, fokozott óvatossággal kezdik meg a fűtőelemek kiemelését, először a felhasználatlan egységekkel kezdik, és később nyúlnak a nagyobb radioaktivitású fűtőelemekhez. A műveletet várhatóan 2014 végére fogják befejezni, és ha minden jól sikerül, a vállalat hasonló munkálatokba kezd majd az erőmű 1-es és 3-as reaktorának pihentető medencéiben is.

Habár a 4-es reaktor nem működött a katasztrófa idején, az épületben tűz ütött ki, majd hidrogénrobbanás történt, ezért annak szerkezete súlyosan megsérült. A Tepco állítása szerint azóta megerősítette az épületet, így az képes elviselni egy erősebb földrengést is, de a pihentető medence biztonsága miatt független szakértők folyamatosan aggódnak. A művelettel kapcsolatos aggodalmakat növeli, hogy a Tepco az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott az erőműben, és emberi mulasztások miatt több esetben is radioaktív víz szivárgott ki a tengerbe.

Forrás: magyarhirlap.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Fukushima fejezi be az emberiség ámokfutását? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 952 megtekintés

Videó: 48 282 107 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918993

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh