Az ENSZ, a különböző kormányok és szakértők által közösen életre hívott Solving the E-Waste Problem (StEP) Initiative első beszámolója alapján 2017-re 33 százalékkal nő az úgynevezett E-Hulladék mennyisége.

Ahogy fejlődnek az elektronikus eszközök, melyek már a mindennapjaink részeit képezik (tévék, hűtők, monitorok, mobilok stb.) egyre több úgynevezett E-Hulladékot (elektronikai hulladék) termel a világ lakossága. 2012-ben 54 millió tonnát termeltünk, ami annyit jelent, hogy a világ lakosságának minden egyes tagja átlagosan 20 kilót tett hozzá az egészhez.

Ez egyre nagyobb gondot jelent, hiszen egy darabig még lehet a fejlettebb országokban megtermelt még használható, de a tulajdonosa által már nem kívánatos eszközöket fejletlenebb országokba exportálni (a tévéket és monitorokat például Mexikóba szállítják), de a hely véges. Éppen ezért az ENSZ különböző szervezetei, a világ csaknem összes kormánya és tudományos szervezetek létrehozták a Solving the E-Waste Problem (StEP) Initiative (Megoldás az E-Hulladék Problémára Kezdeményezés) projektet, melynek berkeiben már meg is jelentek az első eredmények.

A StEP az alapító szervezetek adataira hivatkozva megállapította, hogy 2017-re 33 százalékkal nő majd az E-Hulladék mennyisége (72 millió tonna lesz) és eme "robbanásban" az Egyesült Államok és Kína járnak majd az élen. Ez az állapot azért is meglepő, mert az E-Hulladék megítélése országonként eltérő. Míg az Európai Unióban minden olyan eszközt bevesznek ebbe a kategóriába, ami elemmel vagy elektromossággal működik, addig az USA csak a fogyasztási cikkeket (tévék, hűtők stb.) veszi be ebbe a csoportba. "Ezért készítettük el ezt az e-hulladék térképet" - nyilatkozta Ruediger Kuehr, a United Nations University tagja. "Ez az első alkalom, hogy ilyen, összehasonlításra is alkalmas adatok megjelennek. Talán így segítséget nyújthatunk a különböző nemzetek, országok vezetőinek, hogy megfelelő döntéseket hozzanak az ügyben."

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 937 556 megtekintés

Videó: 49 092 165 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058454

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh