Az ENSZ szakértői közzétették a szíriai tömegpusztító fegyverek alkalmazásáról szóló jelentésük következtetéseit. A rendelkezésükre álló bizonyítékok áttanulmányozását követően megállapították, hogy az utóbbi évben mérgező anyagot az országban legalább ötször alkalmaztak. Igaz, a szakértők nem voltak felhatalmazva arra, hogy kiderítsék: vajon melyik fél vetett be vegyi fegyvert Szíriában.

A nemzetközi szakértők jelentését az ENSZ Leszerelési Hivatala honlapján tették közzé. A jelentésben olvasható, hogy a szakemberek hét olyan közleményt vizsgáltak ki, amely vegyi fegyver alkalmazásáról szólt 2013 márciusa és augusztusa között. Öt esetben valóban találtak bizonyítékot arra, hogy szarint alkalmaztak. Közben a jelentés összeállítói nem próbálták kideríteni, hogy a szemben-álló felek közül melyik – a kormánycsapatok vagy az ellenzék – alkalmazott tömegpusztító fegyvert. Ilyen feladatot nem tűztek maguk elé politikai megfontolásból.

Közben az utóbbi időben a nyugati országok másképpen közelítik meg a szíriai eseményeket. Míg korábban az Egyesült Államok és az Európai Unió némely tagországai az ellenzék oldalán szálltak síkra, most ez nem így van. Ennek bizonyítéka, hogy az USA és Nagy-Britannia a közelmúltban megtagadta a nem halálos haditechnika szállítását a felkelőknek. Ehhez ürügyet szolgáltatott, hogy az Iszlám Front radikálisai elfoglalták a Szíriai Szabad Hadsereg mérsékelt csoport fegyverraktárait.

A helyzetet Alekszandr Csekov szakértő kommentálja.

A nyugati országok ráébredtek, hogy az a segély, amelyet a szíriai ellenzéknek nyújtanak, tulajdonképpen az iszlamisták kezébe kerül. A Nyugat fokozatosan felfogja, hogy al-Aszad ellenfelei finanszírozásával nem a mérsékelt ellenzéki elemeket, hanem a radikálisokat támogatják, ami a konfliktus további elmérgesedéséhez vezet.

Megjegyezendő, hogy Moszkva álláspontja a szíriai kérdésben egyre nagyobb megértésre talál más országok részéről. Egyfelől, napjainkban már alig vannak olyan emberek, akik kétségbe vonják azt a tézist, hogy a szíriai konfliktusnak semmi köze sincs a demokráciáért folytatott harchoz. Másrészt, az orosz diplomaták fellépése következetességének köszönhetően még al-Aszad ellenfeleinek pártolói is tisztelettel nyilatkoznak Moszkva lépéseiről. Így, a közelmúltban Bahrein trónörököse, Szalman bin Hamad al-Kalifa sejk kijelentette: az oroszok azzal, hogy elérték, hogy az amerikaiak lemondtak a szíriai csapásról, „bebizonyították, hogy megbízható barátok”. Közben a sejk rendkívül megvetően nyilatkozott Washington közel-keleti politikájáról, hangsúlyozva, hogy az teljesen nélkülözi a hosszú távú tervezést.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 982 megtekintés

Videó: 48 306 971 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921494

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh