Amerikai és európai politikusok egyaránt gyakran vádolják azzal Oroszországot, hogy a Szíriában kezdett művelet során a “mérsékelt ellenzék” állásait bombázza. Eközben senki nem tudja, pontosan hol találhatók a “Szabad Szíriai Hadsereg” állásai.

Az orosz légierő csapásméréseivel egyidejűleg láthatóvá vált, hogy a nemzetközi sajtóban “Free Syrian Army” néven elhíresült szervezet egy csak elméleti szinten létező, megfoghatatlan árnyalak, melynek még saját tagjai sincsenek tisztában azzal, pontosan mit is akarnak, és kik a vezetőik. Oroszország a szíriai művelet megkezdésével egyúttal szövetségeseket is keres, akikkel összehangolhatja a terrorszervezetek elleni fellépést, hogy elősegítse az ország mihamarabbi stabilizálását és a békés rendezést. Október 15-én Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette; készen állnak arra, hogy Moszkvába hívják a Szabad Szíriai Hadsereg vezetőit. Szergej Lavrov külügyminiszter később kijelentette, hogy az orosz fél készen áll tárgyalni a FSA vezetőivel, amennyiben sikerülne kideríteni, hogy kik is pontosan. Erről ugyanis se az amerikai külügy, se a FSA tagjai nem tudtak érdemleges információval szolgálni. Így a konfliktus rendezésének akadályává vált, hogy Szíriában a FSA olyan fegyveres szervezetként működik, amely nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, és ezzel hátráltatja a békés rendezést.

Oroszország mostanra Szíriával, Irakkal és Iránnal is koordinálja a Szíria területén folytatott műveleteket. Ennek lebonyolítása egy Bagdadban kialakított közös hírszerzési központban zajlik. A közeljövőben várhatóan Jordániával is kialakítanak ehhez hasonló együttműködést. Gyakorlatilag bárki, aki el akarja pusztítani az országban működő terrorista csoportokat, csatlakozhat ehhez a koalícióhoz.

Vasárnap Szergej Lavrov újra kijelentette; Moszkva készen áll arra, hogy a légierő támogatást adjon bármely hazafias szervezetnek, ami Szíriában a terroristák ellen offenzívát kezd. Készen állna a Szabad Szíriai Hadsereggel is együttműködni, ennek azonban akadálya, hogy a szervezet valójában nem létezik.

Vannak olyan, nemzetközi szinten ismertté tett személyek, melyek állítólag a Szabad Szíriai Hadsereghez köthetőek, de az ő szerepük többnyire kimerül a nevük nemzetközi médiában történő emlegetésében. Vasárnap Fahad Masri, akit a FSA alapító tagjaként ismernek, a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy hajlandók tárgyalásokba bocsátkozni Oroszországgal, és egy ezt elősegítendő találkozó megszervezésére törekszenek. Masri azonban még aznap elutasította az orosz segítséget, és ezzel az együttműködés igen rövid életűnek bizonyult. Indoka a következő: Moszkva előbb fel kell hagyjon a FSA állásainak bombázásával ahhoz, hogy az tárgyalóasztalhoz üljön. Hogy pontosan hol vannak a FSA állásai? Azt senki nem tudja. Az orosz külügyminiszter elmondása alapján se az Egyesült Államoktól, se a britektől, se más, a Szabad Szíriai Hadsereggel állítólagos kapcsolatban álló országtól nem kaptak erre vonatkozó információkat.

Más, a FSA-hoz köthető csoportok szintén ehhez hasonló megjegyzéseket tettek az orosz ajánlatra vonatkozóan. A kialakult patthelyzetből láthatóvá vált, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg egyfajta határozatlan formájú és összetételű ernyőszervezet, aminek központi irányítása nincs, ehelyett helyi szinten működő, kis létszámú fegyveres csoportokból áll, akik harcban állnak az államhatalommal, és úgy gondolják, hogy ezt a FSA részeként teszik. Számottevő országos jelenlétük azonban nincs, így Moszkva a továbbiakban a szövetséges országok hírszerzésével együttműködve állapítja meg, pontosan hol vannak a terroristák állásai. Azok a szervezetek, melyek a katonákra, rendőrökre lőnek, de elérhető képviseletük nincs, és céljaikat közölni, tárgyalni nem hajlandók, egyértelműen terrorista csoportokként kezelhetőek.

Mihail Bogdanov szerint a Szabad Szíriai Hadsereg mostanra teljes mértékben beolvadt a terrorista szervezetek közé. Egyes csoportjaik félelemből, mások pénzért csatlakoztak az ISIL-hez vagy a Dzsabat al-Nuszra szervezetéhez. Bogdanov szerint eddig valahány szíriai megpróbált kapcsolatot felvenni a FSA-val, mindegyikük arról számolt be, hogy a szervezetnek nincs egységes vezetése. Szíria moszkvai nagykövete szintén arról számolt be, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg egykor talán létezett, de tagjai mára mind csatlakoztak más terrorszervezetekhez, így nem is érdemes különbséget tenni köztük.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 857 387 megtekintés

Videó: 49 038 892 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7049090

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh