Magához tért "mesterséges álmából" a Holdon két hétre ideiglenesen forgalomból kivont Jáde nyúl nevű holdjáró - jelentette a kínai központi televízió vasárnap.

A Csang'o-3 kínai űrszonda december közepén landolt a Holdon, s nem sokkal később a - kínai nevén - Jütu nevű holdjáró is kigördült a felszínre. A leszállóegység és a holdjáró technikai tesztjét követően, csaknem két héttel később az eszközöket a holdi éjszaka idejére hibernálták.

Ebben az időszakban a hőmérséklet mínusz 180 Celsius fok alá is lehűl, s mivel a területet nem érte napfény, a berendezések energiaellátása is szünetelt. A két hét során a Földdel is megszüntették a kapcsolatot.

A pekingi űrhajózási központ parancsai szerint a Jáde nyulat normális üzemmódba kapcsolták, s - a kiadott közlemény szerint - a Hold felszínén közlekedve folytatja tudományos küldetését.

Az űrszondát vasárnap reggel szintén "magához térítették"; a fejleményeket sikerként könyvelték el az irányító központban. Közölték, a munkát az eredeti programnak megfelelően folytatják.

A holdjáró három hónaposra tervezett küldetése során körülbelül három négyzetkilométeres területen fog kutatást végezni. Műszaki berendezéseivel száz méteres mélységig lesz képes a felszín alatti geológiai alakzatokat feltérképezni, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételét is vizsgálni fogja. Kamerái révén tevékenysége jól követhető és dokumentálható.

A Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amelyik sikeres sima leszállást hajtott végre a Holdon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 531 934 megtekintés

Videó: 39 476 409 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5955756

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh