Építik Kína második repülőgép-hordozóját és mellette két nagy romboló is készül az északkelet-kínai Talien kikötővárosban - közölte Liaoning tartomány törvényhozásának éves ülésén a terület párttitkára egy panelbeszélgetés során.

Az erről megjelent internetes beszámolókat azonban később törölték a világhálóról - számolt be róla a South China Morning Post című hongkongi napilap vasárnapi számában.

Az eredeti jelentések szerint Vang Min a talieni képviselők előtt elmondta, hogy épülőben van a repülőgép-hordozó és két korszerű 052D típusú romboló. Kína első - ukrán hajóvázból kialakított és gyakorló, kiképzési feladatokat kapott - repülőgép-hordozója, a Liaoning, szintén Talienben nyert végső formát.

A tartományi párttitkár közlése szerint az új repülőgép-hordozó megépítése várhatóan hat évbe telik, s elkészítéséhez az előbbi hadrendbe állítását követően fogtak hozzá. Elhangzott, hogy Kína egyelőre négy repülőgép-hordozót szeretne.

Korábbi nyilatkozatok már sejttették, hogy új kínai repülőgép-hordozó épül, vagy akár több is, de ez volt az első konkrét és hivatalos információ, bár csak egy rövid ideig volt olvasható. Kína jelentős erőforrásokat fordít hadserege, azon belül is haditengerészete fejlesztésére, az indoklás szerint azért, mert ezen a területen jelentős lemaradásban van, különösen az Egyesült Államokhoz képest.

Szakértők korábban már valószínűsítették, hogy a kínai repülőgép-hordozók második generációja már atommeghajtású lesz, s azokon az ötödik generációs J-31-es vadászgép teljesíthet szolgálatot. A világ első nukleáris repülőgép-hordozója, az amerikai Enterprise megépítése négy évbe telt, 1961 végén készült el. 51 év szolgálat után, 2012 "mustrálták ki".

Kínában gyakran hozzák fel, hogy az országnak 3 millió négyzetkilométer tengerfelületet kell felügyelnie, s ehhez - egyelőre - egyetlen repülőgép-hordozója van. A világon az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Spanyolország, Olaszország, India, Brazília és Thaiföld rendelkezik repülőgép-hordozóval. Az Egyesült Államoknak jelenleg tíz ilyen egysége van.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 001 megtekintés

Videó: 48 314 392 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922782

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh