Az Egyesült Államok kezdi elveszteni tengeri és légi fölényét Kínával szemben az ázsiai-csendes-óceáni térségében - figyelmeztetett Samuel J. Locklear admirális, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság (Pacom) parancsnoka a The Washington Times amerikai napilap pénteki beszámolója szerint.

"Történelmi fölényünk (...) csökkenőben van, nem kérdés. Minden forgatókönyvön el kell gondolkodnunk, nem csak azokon, amelyekkel az utóbbi években foglalkoztunk, miszerint alapvető légi- és tengeri fölényünk van" - jelentette ki az admirális egy szerdai konferencián a lap tudósítása szerint.

Ugyanakkor Locklear szerint a fő kérdés nem az, hogy Kína milyen erős lesz, hanem hogy hogyan fog viselkedni a jövőben. A csendes-óceáni parancsnokság célja, hogy Kína "nettó szavatolója, nem pedig nettó felhasználója legyen a biztonságnak", azaz hogy Peking a régió feszültségeinek szítása helyett a térség békéjének biztosításán munkálkodjon.

A The Washington Times által megszólaltatott szakértő azonban kétségbe vonta ennek valószínűségét. "Kína nem érdekelt abban, hogy mindenkinek védelmet nyújtson, sőt őszintén szólva még csak abban sem, hogy bárki másnak saját magán kívül" - mondta Dean Cheng, a konzervatív Heritage Foundation munkatársa.

A Global Times, a Kínai Kommunista Párt angol nyelvű szócsöve úgy értékelte az admirális nyilatkozatát, hogy "az Egyesült Államok elveszti fogását a csendes-óceáni térségen".

Ugyanakkor Chuck Hagel védelmi miniszter sajtófőnöke a Washington Timesnak azt mondta: a Pentagon elkötelezett az iránt, hogy "katonai szempontból megőrizze (Amerika) erős pozícióját" a régióban.

Kína legutóbb tavaly novemberben kavart nagy port a térségben azzal, hogy olyan "légvédelmi azonosító övezetet" jelölt ki, amely magába foglalt Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területeket is. Peking és az amerikai szövetséges Tokió viszonya egyre feszültebb, és Kína a Dél-kínai-tengeren is számos állammal került konfliktusba területi viták miatt. Emellett pedig a feltörekvő ország évről évre jelentősen növeli hadserege kiadásait, és újabbnál újabb katonai fejlesztéseket mutat be.

Washington két éve határozott arról, hogy haditengerészeti erejének 60 százalékát Kelet-Ázsiába helyezi át, de a kormány bírálói szerint a stratégia nem fog működni, mivel - a költségvetési korlátozások miatt - az amerikai flotta csökken, míg a haditengerészetre és a légierőre összpontosító Kína ereje jelentősen nő.

Ugyanakkor elemzők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a vészjósló tendenciák ellenére Kína technológiai lemaradása évtizedekre tehető az Egyesült Államokkal szemben, ráadásul Pekingnek - Washingtonnal ellentétben - egyetlen szövetségese sincs.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 365 megtekintés

Videó: 48 298 709 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920523

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh