Az önkormányzatokról szóló törvény értelmében utcák és más közterületek nem viselhetik olyan személyek nevét, akik aktívan közreműködtek a XX. századi diktatúrák létrejöttében és működtetésében. A szabályozás Komlón három utcanevet érint.

Néhány évtizede szinte kizárólag a szocialista rendszerhez kötődő helynevek fogadták a látogatót Komlón. Ezekből mostanra mindössze három marad: Fürst Sándor, Sallai Imre és Ságvári Endre nevét is a kökönyösi városrészben őrzik az utcanévtáblák. A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint az ő nevük használata a közterületek elnevezésekor egyaránt kerülendő. Bár a szocialista diktatúra idején már egyikük sem volt életben, korábban az illegális kommunista mozgalom tagjaként annak létrehozásáért dolgoztak a 30-as, 40-es években.

- Nevük és munkásságuk sokakban válthat ki ellenérzést, ezét időszerű a cseréjük. Valójában már korábban, a Lenin térrel és társaival együtt kellett volna átnevezni ezeket az utcákat, így ebből a szempontból egy évtizedes elmaradást pótlunk. – nyilatkozta Polics József polgármester. – Az a célunk, hogy időtálló nevet adjunk az érintett utcáknak. Ezért alapvetően nem személyekről, hanem a városhoz köthető dolgokról, például a bányászathoz kapcsolódó fogalmakról szeretnénk elnevezni őket. – tette hozzá.

Az önkormányzat becslései szerint a változások nagyjából 1800 lakost és 50 céget érintenek. Számukra a hivatali ügyintézés és az okmányok cseréje a vonatkozó törvény értelmében egyaránt ingyenes lesz. A helyhatóság minden segítséget meg fog adni az érintetteknek, akik esetleg nincsenek pontosan tisztában azzal, mit és hol kell majd bejelenteniük.

Előbb azonban új neveket kell találni az utcáknak. Ezzel kapcsolatban az önkormányzat az érintett lakók véleményét, javaslatait is várja rövidesen.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 153 megtekintés

Videó: 48 919 904 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025724

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh