Úgy tűnik, Moszkva hamarosan befejezi Vlagyimir Putyin iráni látogatásának előkészítését. Mindenesetre a jól értesült orosz és iráni források szerint az utazásra a belátható jövőben kerül sor. Valószínűleg, az elnök a Szocsi Téli Olimpia után utazik Iránba.

Az Egyesült Államok egyre jobban nyugtalankodik az orosz politika „iráni vektora” miatt. Washington egyértelműen nem akarja, hogy Oroszország teljes mértékben helyreállítsa gazdasági kapcsolatait Teheránnal, és konkuráljon az amerikai cégekkel. Január 20-tól Irán hozzálátott a nukleáris programja korlátozásáról szóló megállapodás végrehajtásához. Az EU és az Egyesült Államok részben enyhítette a Teherán elleni szankciórendszerét.

Januárban bejelentették, hogy Oroszország készen áll arra, hogy napi 500 ezer hordó olajat vásároljon Irántól. Valószínűleg egy ilyen megállapodás aláírásra kerülhet az elkövetkező látogatás során. Orosz diplomaták válaszul az Egyesült Államok vádjaira már nem egyszer kijelentették, hogy Moszkva csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa Irán elleni szankcióit ismeri el. Az egyoldalú amerikai szankciókat az olaj vásárlásokra és pénzügyi tranzakciókra Teheránnal nem tekinti jogilag kötelező érvényűnek saját magára nézve.

A tervezett olajmegállapodás Moszkva és Teherán között nem egészen adekvát reagálást váltott ki az USA részéről. Jack Lew pénzügyminiszter, Moszkva említése nélkül fenyegetett, hogy Washington büntető intézkedéseket foganatosít azon vállalatokkal szemben, amelyek megkerülik az USA Irán elleni embargóját:

"Nagy hiba lenne, ha a világ vezető vállalatai túlbecsülnék Irán nyitottságát az üzleti szféra előtt. A „Hatok” és Irán közös cselekvési terve teljesen konkrét, korlátozott szankciókat tartalmaz. Az olaj- és pénzügyi szankciók egész architektúrája érvényben marad. Bármely céggel szemben, amely átlépi ezt a vonalat, és megsérti a szankciókat, büntető intézkedéseket foganatosítunk, és figyelemmel kísérjük, hogy betartják-e a szankciórendszert."

De Moszkva meg van győződve róla, hogy ha Oroszország vár, amíg az Egyesült Államok és az EU visszavonja a szankciókat, nyugati partnerek felosztják maguk között az iráni piacot.

A davosi Világgazdasági csúcstalálkozó menete arról tanúskodik, hogy Oroszország helyesen kalkulálta ki az időpontot. Davosban telt-ház előtt szólalt fel Hassan Rohani az új iráni elnök. A közönség szinte teljesen az európai és amerikai üzleti élet képviselőiből állt. Az iráni elnök bejelentette, hogy a szankciók enyhítése után Teherán hajlandó lesz partnerségre lépni a nyugati országokkal. Ahogyan a DPA német hírügynökség írta, az európai üzletemberek „már nyalogatják szájukat” az iráni piac megnyitására várva.

Rohani Svájcban gyakrabban nem a politikusokkal találkozott, hanem inkább az energetikai szektor vezető vállalatainak képviselőivel. Felszólította őket, hogy térjenek vissza Iránba és fektessenek be a tőkét gazdaságába.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 847 478 megtekintés

Videó: 49 025 868 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7044965

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh