Hiába keresnek manapság építészt, repülőmérnököt vagy épp vegyészmérnököt a Fülöp-szigeteken. A kormány 15 olyan szakmát jelölt meg, melyekben komoly szakemberhiány van. Az ok: agyelszívás.

A Fülöp-szigetek évtizedek óta a világ egyik legnagyobb munkaerő-exportőre: cselédlányoktól mérnökökig ezrek és ezrek cseréltek átmenetileg vagy végleg hazát. Otthon nem volt munka, és ha volt is, akkor jóval kevesebbet fizettek mint mondjuk Amerikában, melyhez különleges viszony fűzi a szigeteket. A csaknem százmilliós ország legfőbb bevételi forrása épp ez: a hatalmas összeg, melyet a külföldön dolgozók hazautalnak. Csakhogy otthon közben kezd kialakulni a munkaerő hiánya néhány fontos szakmában. Nincs elég mérnök vagy számítógépes szakember. Márpedig a hazai és külföldi beruházók épp őket keresik.

A kormány most programot dolgozott ki, amely hosszú távon elősegítheti azt, hogy az agyelszívás kedvezőtlen hatásai megszűnjenek. Csakhogy rövid távon ez is rontja a helyzetet: a frissen kiképzett diplomások aligha maradnak otthon, ha Amerikában ötszörös vagy épp tízszeres bér várja őket.

Mi lehet a megoldás?

A béremelés otthon. Csakhogy ezzel csökken az ország egyik fő vonzereje az olcsó munkaerő. Csapdában van tehát a Fülöp-szigetek éppúgy mint sok hasonló ország: hiába képez sok diplomást, ha azok többsége - pénz és perspektíva híján - távozik. Ha viszont emeli az ő bérüket, de a többiekét nem, akkor nő a társadalmi feszültség.

A problémát már világosan látják a Fülöp-szigeteken, a megoldást még nem. De nem is könnyű megtalálni azt a globális verseny gyorsan változó körülményei között.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 813 721 megtekintés

Videó: 47 978 334 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888333

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh