Szíriát újból külső csapásméréssel fenyegetik. Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy nem tartja kizártnak a szíriai válság katonai megoldását. A nyugati vezetőt aggasztja – idézzük –„Szíria népének szenvedése”. Közben a vegyifegyver-megsemmisítés határidejének eltolása súlyosbító tényező lehet.

Szíriában a humanitárius válság újabb viszályok oka lett az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A nyugati országok határozati javaslatot terjesztettek elő, amelyben szankciókat helyezve kilátásba, azzal a követeléssel léptek fel, elsősorban szíriai hatóságokkal szemben, hogy a humanitárius szervezetek teljes hozzáférést kapjanak Homszba és más megszállt városokba. Az orosz fél szerint a dokumentum teljesen el van szakadva a valóságtól. Damaszkusznak többek között sikerült megállapodást elérnie a felkelőkkel tűzszünetről Homsz térségében. Azonban időnként mégis hallatszanak lövések, s ilyenkor megakad a békés polgári lakosok evakuálása és a humanitárius segélyosztás. Ez objektív helyzet, amit igazolnak az ENSZ képviselői is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy az a benyomás alakul ki, hogy jelenleg Szíriában a humanitárius témát ki akarják használni, mint a múltban a vegyi fegyverekét, hogy ürügyet találjanak a katonai forgatókönyv beindítására és a hatalomváltásra.

Obama elnök még egyszer rámutatott, hogy fenntartja magának az erőalkalmazás jogát a nemzetbiztonság érdekében. Közben most szerinte „a szíriai nép szenvedései az amerikaiak szövetségeseit – Libanont ás Jordániát – fenyegetik”. Miattuk Obama hajlandó csapást mérni Szíriára. És ez még egyszer bizonyítja, hogy az Egyesült Államok igazi céljai közt nem szerepel és nem is szerepelt soha a szíriai helyzet békés rendezésének szándéka – véli Szergej Mihejev.

Az amerikaiak eleve legkisebb hajlandóságot sem mutattak a válság békés rendezésére. Egyszerűen kénytelenek voltak beletörődni abba, hogy Oroszország indítványa Kína és Irán támogatása mellett eltolta a katonai beavatkozás veszélyét. Ez az ő balsikerük, ekként értékelik maguk. Nem hinném, hogy az amerikaiak a közeljövőben, ha a helyzet úgy fejlődik tovább, mint most (a vegyi fegyverek elszállítására és a többire utalok itt), készek a reális csapásmérésre. De Obama azt látja jónak, hogy körvonalazza: saját maga számára nem zár ki semmit.

Pillanatnyilag a külföldön való megsemmisítésre ítélt vegyifegyver-készlet 10%-t szállították el a köztársaságból. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) által megszabott határidő betartására és a nagyon toxikus vegyi anyagok február 5-ig való elszállítására nincs kilátás. Azonban az ENSZ és az OPCW szakemberei nem sietnek azzal, hogy bárkit is hibáztassanak ebben. Rámutatnak, hogy a „késést” objektív logisztikai okok indokolják. A szíriai vegyi fegyverek felszámolásának végleges határideje június 30-án jár le.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 905 686 megtekintés

Videó: 49 075 313 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055762

Jelenleg az oldalon

14
Online

Interreg CE1013 REFREsh