Vajon mi lesz a jövőben az útlevél és a személyi igazolvány helyett? Alighanem az okos-telefonunkkal fogjuk igazolni magunkat, míg két évtized múlva már csak biometriai úton állapítják majd meg, hogy kik vagyunk.

Az Osztrák Állami Nyomda körülbelül 200 éve készít dokumentumokat és évente egymillió okmányt nyomtat ki. Ezek között vannak jogosítványok, tartózkodási és más engedélyek. A hivatal számos ország számára gyárt papírokat, köztük van Montenegró, a Maldív-szigetek és Mianmar. Bár a jelen és a közeljövő még a papír alapú megoldásoké, a szakemberek már a jövő azonosítóin dolgoznak. Az egyik elképzelés az, hogy a jövőben egy több szintből álló biztonsági modellt fognak alkalmazni. Külön szintet képviselhetnek majd a ingatlanvásárlások és az egészségügyi adatok kiadása. Az állampolgárok meghatározhatják, hogy mikor és milyen információikhoz kik férhetnek hozzá. A digitális okmányok tartalmazhatják az interneten használt becenevet vagy álneveket is.

Robert Schächter, az Osztrák Állami Nyomda (OeSD) vezetője szerint bár a következő évtizedekben is nagy valószínűséggel lesznek még analóg személyi okmányok, például útlevelek vagy személyi igazolványok, de egyre nagyobb szerepet fognak játszani ezen a területen a digitális azonosítók. Lukas Praml, az OeSD innovációs vezetője még ennél is tovább ment, amikor közölte, hogy maguk az emberek lesznek az igazolványok.

A távolabbi jövőben az okos-telefon veheti át az igazolványok szerepét. A kizárólag biometriai eljárások csak 2015 után jelenhetnek meg. Az okos-telefonokat később a különleges szemüvegek vagy éppen a bőr alá beültetett chipek válthatják fel. Emellett más elképzelések is vannak, az egyik szerint egy kiépített átfogó rendszer fog minket azonosítani, méghozzá a világszerte felszerelt térfigyelő és webkamerák segítségével. Praml szerint mindez totális ellenőrzést vetíthet előre, de valójában ezeket a rendszereket mindenki maga aktiválhatja majd, ha akarja.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 740 754 megtekintés

Videó: 48 947 381 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031008

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh