Észak- és Dél-Korea megegyezett pénteken abban, hogy az eredeti terveknek megfelelőn a hónap folyamán megtartják a szétszakított koreai családok találkozóit – közölte újságírókkal a szöuli tárgyalóküldöttség vezetője a kétoldalú megbeszélések után.

Kim Kju Hjun szerint a találkozókat február 20–25-én tartják meg, s ez hozzájárul a kétoldalú kapcsolatok javításához a több hónapja tapasztalható feszült viszony után. A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerint Szöul azt tervezi, hogy egy 15 fős csoportot küld szombaton Észak-Koreába a családi találkozók előkészítésére.

Dél-Koreában több mint 90 ezer olyan ember él, aki a háború óta nem látta Észak-Koreában élő rokonait. Az 1950–1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, legutóbb 2010-ben a vöröskereszt égisze alatt. Ilyen találkozók tavaly szeptemberben is tervbe voltak véve, Phenjan azonban az utolsó pillanatban lemondta őket, és egyes szakértők attól tartottak, hogy ezúttal is ez fog történni.

A két ország határán, a demilitarizált övezetben található Panmindzsonban folytatott pénteki egyeztetésen abban is megállapodtak Szöul és Phenjan képviselői, hogy a kölcsönös bizalomépítés érdekében a jövőben tartózkodnak a provokatív és becsmérlő megnyilatkozásoktól. Megfogadták azt is, hogy erőfeszítéseket tesznek a két ország közötti viszony javításáért, és tartanak még egy magas szintű kétoldalú találkozót, amelynek időpontját azonban egyelőre nem rögzítették.

Az észak- és dél-koreai küldöttség szerdán is tárgyalt egymással, de a megbeszélések eredmény nélkül értek véget, mert Phenjan azt akarta elérni, hogy halasszák el az Egyesült Államok és Dél-Korea február végén kezdődő éves hadgyakorlatát az annak kezdetével egy időben esedékes családtalálkozók utáni időpontra, de Szöul erre nem volt hajlandó.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 870 658 megtekintés

Videó: 49 052 780 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052980

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh