Újabb hat devizabrókert függesztettek fel a UBS-nél a devizapiaci manipulációkkal kapcsolatos vizsgálatok miatt. A brit, amerikai és svájci hatóságok az után nyomoznak, hogy a nagy befektetési bankok munkatársai befolyásolni próbálták-e a napi 5 000 milliárd dollár forgalmú nemzetközi devizapiacon irányadó árfolyamokat.

A felfüggesztett brókerek a svájci bank New York-i, zürichi és szingapúri irodájában dolgoztak, a belső vizsgálat végéig fizetett szabadságon lesznek. A manipulációs ügyben, amiről a brit tőzsdefelügyelet vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy legalább olyan súlyos, mint a Libor-botrány volt, eddig több mint két tucat kereskedőt rúgtak ki vagy függesztettek fel a olyan nagy pénzintézeteknél, mint a Barclays, a JP Morgan vagy a Royal Bank of Scotland. A Deutsche Bank és a Citigroup is bocsátott el embereket a belső vizsgálatok lezárulta után. A manipulálás miatt eddig egy bankot vagy dolgozót sem vádoltak meg a hatóságok.

A felfüggesztési hullám a Wall Street és a City után már a Bank of Englandhez is elért, ahol eddig egy alkalmazottat függesztettek fel a vizsgálat során, amelynek célja, hogy kiderítse, volt-e olyan dolgozó, aki tudott a devizapiac befolyásolásáról, de erről nem értesítette feletteseit. A jegybankon belül külön vizsgálóbizottságot is felállítottak, a belső vizsgálatot külső jogászok végzik majd. A jegybank hivatalnokai rendszeresen találkoztak a londoni bankok devizabrókereivel, hogy a – vádak szerint manipulált – irányadó árfolyamok kialakításáról egyeztessenek. A Bank of England szerdán minden ilyen megbeszélés jegyzőkönyvét nyilvánosságra hozta. Ezek szerint először 2006-ban merült fel, hogy valakik manipulálhatják az árfolyamokat. Az ügy fontosságát jelzi, hogy a vizsgálóbizottság decemberi tárgyalásán Marc Carney jegybankelnök és a brit jegybank legmagasabb szintű tisztségviselői is részt vettek.

Forrás: napigazdasag.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 893 783 megtekintés

Videó: 49 066 097 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054812

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh