Rekordmennyiségű orosz olajat szállítottak Kínába az elmúlt hónapban. Moszkvában a krími válság miatt a keleti opció mellett döntöttek. Kína hamarosan az orosz olaj első számú vásárlója lesz.

2,72 millió tonna orosz olaj érkezett Kínába az elmúlt hónapban és ezzel minden rekord megdőlt. Moszkva már régebben úgy döntött, hogy hosszú távon Ázsiába irányítja át energia exportját az USA-ból és az Európai Unióból. Most a krími válság miatt ez a folyamat felgyorsult - állítják azok az amerikai szakértők, akiket a Bloomberg megszólaltatott.

Kiderül, hogy Kínát és Oroszországot évtizedekre előre szoros energiakapcsolat fogja össze. Csak néhány adat: a CNPC 270 milliárd dolláros olajszerződést kötött a Rossznyefttel. Ez a szerződés 25 évre előre biztosítja Kína olajszükségletének jó részét. Jelenleg Kína olajimportjának csak a 12%-a származik Oroszországból, de ez mindenképp növekedni fog, ehhez azonban több vezeték kell. Kína 2 milliárd dolláros hitelt adott ehhez Moszkvának, a CNPC pedig arra is lehetőséget kapott, hogy az oroszokkal együtt kutathasson olaj után az Arktika vizein. A feltevések szerint ott vannak Oroszország olajtartalékának legértékesebb részei. A Rossznyeft egyébként a CPC-vel is kötött egy 85 milliárd dolláros olajszerződést.

Mi következik mindebből Amerika és Európa számára? Az, hogy nehezebb és drágább lesz orosz olajhoz és földgázhoz jutni a jövőben. Minden valószínűség szerint drágul az orosz földgáz az Európai Unióban. Európa inkább az orosz földgáztól függ, Amerika inkább az orosz olajtól. Ha Moszkva Kínába exportálja az olaját, akkor az USA jobban rászorulhat a Közel-Keletre, amely nem épp biztos partner.

Európa pedig rövid távon nemigen tudja mérsékelni függését az orosz energiától. Jelenleg ez 32%. Mindebből ki nyer? Az ázsiai vásárlók és mindenekelőtt Kína. Peking a Biztonsági Tanácsban tartózkodott, amikor elítélték Oroszországot a Krím annektálása miatt. Hszi Csinping elnök pedig óva intette Obamát attól, hogy túlságosan komoly szankciókat alkalmazzon Oroszországgal szemben. Putyin orosz elnök pedig megköszönte Kínának a támogatást.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 942 041 megtekintés

Videó: 49 093 902 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058607

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh