Délkelet-Ukrajnában a helyzet egyre csak hevül. A térségbe belügyi csapatokat, nemzeti gárdistákat, a Jobboldali Szektor fegyvereseit, mi több, még amerikai zsoldosokat is vezényelnek. Az orosz külügyi tárca aggodalmának adott hangot a katonai előkészületekkel kapcsolatban, amelyek polgárháborút robbanthatnak ki.

A kijevi hatóságok gyakorlatilag hadmozdulatokat hajtanak végre Ukrajna dél-keleti részén. A parlament által kinevezett külügyminiszter, Arszen Avakov az Ukrajnában rutinosnak számított módon – a közösségi hálózatokban – közzétette, hogy Harkivban „terrorellenes akciót” indítanak. A város központját lezárták, a tömegközlekedési eszközök nem járnak. Azonkívül az orosz KüM értesülései szerint Ukrajna keleti részén csapatokat vonnak össze. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Kijev efféle lépései veszélyeztetik az ukrán honpolgárok biztonságát.

– A provokáció szervezői és résztvevői óriási felelősséget vállalnak azért, hogy veszélybe sodorják a békés ukrán honpolgárok jogait, szabadságjogait és életét, az ukrán állam stabilitását. Felszólítjuk arra, hogy azonnal hagyjanak fel minden katonai előkészülettel, amely polgárháború kirobbantásával fenyeget.

Az orosz külügyminisztérium információi szerint az akcióban a radikális Jobboldali Szektor fegyveresei, valamint amerikai zsoldosok is részt vesznek a Greystone cégtől, akiket a Szokil különleges egység egyenruhájába öltöztettek fel. Kimondottan ezek, nem pedig a reguláris ukrán csapatok kezdhetik meg a kegyetlen véres összecsapásokat – véli Oleg Bondarenko politológus.

– A helyzetet csakis annak köszönhetően marad ellenőrzés alatt, mert az erőstruktúrákban nagyrészt az ország keleti részéről származó emberek vannak, ezek nem fognak lőni saját embereikre. De ne feledjük, hogy ott vannak a nyugati zsoldosok a Muzicskót likvidáló Szokil különleges egység egyenruhájában. Ezek külön-akciókat fognak végrehajtani. Plusz oda vezénylik a Nemzeti Gárdát, ezek alapvetően nyugat-ukrajnai fiatalemberek.

A konfliktus szításával Kijev még nagyobb mértékben súlyosbítja a helyzetet, nem hagyva választást a keleti megyék lakosságának. Ezek az Ukrajna föderalizálására irányuló békés követelésektől áttérnek az aktívabb tevékenységhez.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 744 695 megtekintés

Videó: 49 804 343 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7132895

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh