Lord Robertson volt NATO-főtitkár Washingtonban azt mondta, hogy Skócia függetlensége óriási problémákat okozna az egész világ számára, különösen a jelenlegi geopolitikai instabilitás közepette. Sürgette az Egyesült Államokat, hogy aktívan ellenezze azt. A skót függetlenségi népszavazásra szeptember 18-án kerül sor.

Különben lord Robertson maga is skót. Korábban Nagy-Britannia védelmi minisztere posztját töltötte, 1999 és 2003 között a NATO vezetője volt. Kijelentései azonnali reagálást váltottak ki ingerlékeny kelták körében. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes „sértőnek” és „sokkolónak” nevezte szavait. „Nem csodálkozunk lord Robertson beszédein – mondta Nicola Sturgeon. – Ő mindig is Skócia függetlenségének egyik legharcosabb és legféktelenebb ellenzője volt.”

Robertson visszavonult a politikától, és olaj-üzlettel kezdett foglalkozni az USA-ban. A volt NATO-főtitkár szavaiból ítélve Washington elégedetlen, hogy Skócia „önálló úszásra” készül. Tavaly nyáron az USA követelésére a NATO vezetés Brüsszelben zárt találkozót tartott a Skót Nemzeti Párt vezetőivel. Azt mondták nekik, hogy ha Skócia önállósítja magát, kizárják a NATO-ból, és a NATO „nukleáris ernyője” nélkül marad az „agresszív Moszkvával” szemben.

A NATO és az Egyesült Államok mindenekelőtt Skócia anti-nukleáris érzelmei miatt aggódik. Itt, a Faslane-támaszponton, Glasgow-tól 25 mérföldre nyugatra, Trident brit atom-tengeralattjárók állomásoznak. Ez a brit nukleáris elrettentő erő alapja. A kelta függetlenség esetén a tengeralattjárókat ki kell vonni onnan.

NATO-bázisok nincsenek Skóciában. Alex Salmond skót miniszterelnök, a Nemzeti Párt vezetője már kijelentette, hogy különválás esetén Edinburgh a NATO-ban szeretne maradni, de atomfegyvermentes akar lenni, mint a NATO 26 más tagja. Semmi bajt nem látunk ebben – mondta Alex Salmond.

Számunkra ez nem része annak a taktikának, amelyet használunk, amikor a Britanniától történő elszakadásról tárgyalunk. Tiltakozunk a nukleáris fegyverek ellen, ezért szeretnénk független országgá változtatni Skóciát.

Robertson nyilatkozata, ugyanúgy, mint a népszavazás londoni kritikája eddig csak növeli a függetlenség híveinek számát. Ha az új év előtt a függetlenség mellett 25-30 százalék szállt síkra, most számuk 40-42 százalékra emelkedett. A függetlenség ellen 43-46 százalék szavaz. A Skót Nemzeti Pártbeli skótok mondják, hogy a NATO-nak köszönhetően nyerhetnek ebben a küzdelemben.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 842 874 megtekintés

Videó: 49 019 080 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043220

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh