Az európai ékszerészek az orosz Alrosa gyémánt bányavállalat gazdasági szankciókkal szembeni védelmére szólítottak fel.

Ha Oroszország leállítja a gyémánt szállítását, akkor az jelentős gazdasági sokkhoz vezethet. Az orosz szakértők megalapozottnak tartják az európaiak félelmeit.

A világ legnagyobb gyémánttermelő vállalatának, az orosz Alrosa cégnek a kivonulása az európai piacról rendkívül aggasztja Antwerpen ékszerész közösségét. Ez a belga város az öreg kontinens gyémánt iparának központja. Az Alrosa évente szállít gyémántot és nyers gyémántot Antwerpenbe. Ezek a szállítmányok 1,5 ezer ékszerész céget lát el munkával, amelyek éves forgalma több mint 50 milliárd dollárt ér el.

Az európai ékszerészek akkor kezdtek el aggódni, amikor Barack Obama amerikai elnök bővítette az oroszellenes gazdasági szankciók hatályát. Nem csak azokra a politikusokra terjesztette ki a korlátozásokat, akiknek véleménye szerint közük van az ukrán válsághoz, hanem a nagyvállalatokra, köztük a bányász cégekre is. Az Alrosa 44%-ban az orosz állam tulajdona, ami újabb ok arra, hogy a vállalatot korlátozzák – vélekedik Szergej Gorjainov a Rough and Polished ipari vállalat szakértője:

Természetes vannak olyan félelmek, hogy szankciók várhatóak. Azonban az a mennyiségű gyémánt, amit az Alrosa az európai és amerikai ügyfeleknek ad el Antwerpenen keresztül, könnyen Délkelet-Ázsiába kerül. Így a legnagyobb veszteséget egyértelműen Antwerpen szenvedi el.

A gyémánt Európába történő szállításának leállítása nem csak a helyi ékszerész cégek életképességére hat ki. A következmények között lesz munkahelyek elvesztése és jelentős bevételkiesés a belga állam számára.

A vállalat számára pedig, amely tavaly közel 37 millió karát gyémántot termelt ki, és minden tekintetben a világ egyik legfontosabb nyers gyémánt-szállítója, a veszteségek minimálisak lesznek. Az orosz ékszerész közösség alelnöke, Ararat Evojan nyilatkozott:

Megoldjuk, hogy kinek adjuk el. Nagyon nagy a kereslet keleten és délen. Ma a legnagyobb gyémántfogyasztók: India, Izrael, Kína és Délkelet-Ázsia.

A szakértők egy másik tényre is felhívják a figyelmet. Tavaly októberben a vállalat belépett az IPO-ba. Eladták a cég részvényeinek 16%-át. A kihelyezés több mint 60%-át amerikai, további 24%-át európai befektetők vették meg. Az orosz szakértők szerint ez segíthet abban, hogy az Alrosa elkerülje a szankciókat. Ugyanis az amerikai és az európai kormányok vélhetően nem fogják szankciókkal sújtani azokat a vállalatokat, amelyeket a saját állampolgáraik birtokolnak.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 243 megtekintés

Videó: 47 973 390 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887972

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh