Az Európai Unió (EU) kedden arra kérte Bulgáriát, hogy függessze fel a Déli Áramlaton folyó munkálatokat, mert a beruházás ellentétes az uniós joggal.

Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint a Déli Áramlat terve sérti az uniós szabályokat, amelyek tiltják, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását, de Bulgária a vezetékrendszer kiépítése mellett döntött.

"Amíg folynak a megbeszélések a bulgáriai hatóságokkal és amíg nincs meg a teljes alkalmazkodás az EU-s joghoz, addig arra kérjük a bulgáriai hatóságokat, hogy függesszék fel a projektet" - nyilatkozta az EB szóvivője, Chantal Hughes a Reuters hírügynökségnek.

Chantal Hughes elmondta, hogy a bizottság hivatalos levélben kért információt a bulgáriai szervektől. Ez a lépés egy előzetes figyelmeztetés lehet az EB részéről, amely akár Bulgária ellen irányuló kötelezettségszegési eljárás megindítását is eredményezheti.

Dragomir Sztojnev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter szerint nem kellene, hogy szankciók érjék Bulgáriát, és arra kérte Brüsszelt, hogy folytatódjon a párbeszéd. Dragomir Sztojnev szerint "nincs alapja a drámázásnak", csak idő kell és párbeszéd az Európai Bizottsággal, hogy megtalálják a legjobb megoldást.

A Déli Áramlat szerepe felértékelődött az elmúlt időszakban. Oroszország számára a Fekete-tenger alatt futó gázvezeték egy Ukrajnát megkerülő útvonalat jelentene az európai gázszállításoknál. Ukrajna ellenzi a vezeték megépítését, szerinte az csak Oroszország és a Gazprom cég befolyását növelné Európában.

Dragomir Sztojnev szerint a Déli Áramlatot nem szabad, hogy túszul használják az Oroszország és az Ukrajna közti vitában. Az EB másik szóvivője, Antoine Colombani ugyanakkor kijelentette, hogy fel fognak lépni bármely más tagállam ellen, ha az uniós jogot sértve dolgoznak együtt Oroszországgal a Déli Áramlaton.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 887 824 megtekintés

Videó: 39 873 772 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5973841

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh