Évek óta húzódó jogvita végére tett pontot nemrég a komlói önkormányzat és a Pannon Volán Zrt. amikor megegyeztek a helyi tömegközlekedés költségeinek megosztásáról és a komlói utcákat járó buszpark fejlesztéséről.

A busztársaság két évvel ezelőtt mondta fel a Komlóval megkötött közszolgáltatási szerződést, azzal az indokkal, hogy a város nem fedezi a helyi járatok üzemeltetése miatt keletkező veszteségét. Az ügy bíróság elé került, ahol tavaly júniusban született meg az ítélet. A döntés kimondta, a közszolgáltatási szerződés egyoldalúan nem szüntethető meg, a Pannon Volán továbbra is köteles a vállalásait teljesíteni. Tartalmazta az ítélet viszont azt is, hogy a társaság kompenzációra jogosult a Komlón keletkező veszteségei ellentételezéseként.

Az ítélet óta zajlottak a tárgyalások a városvezetés és a volán között az összegről és a fizetés menetrendjéről, amelyek mintegy egy hónappal ezelőtt zárultak le. A megállapodást Komló képviselő-testülete szentesítette: e szerint a város 130 millió forintot fizet ki az év végéig, amennyiben sikerül erre a célra működési támogatást szerezni a központi kormányzattól.

Az összeget számos szempontot figyelembe véve kalkulálták ki a felek. Azt ugyanis a felkért könyvvizsgáló szakértők sem tudták pontosan megállapítani, a Pannon Volán veszteségének mekkora része eredeztethető Komlóról. Így végül egy, az arányosságot és a realitásokat figyelembe vevő, kompromisszumos megoldás született.

Polics József elmondta: A megegyezés következménye, hogy a busztársaság a járművek életkorát csökkenti. A legidősebb, húsz év feletti, elavult és környezetszennyező járműveket fiatalabb, gazdaságosan üzemeltethető buszok váltják fel. A több lépcsőben végre-hajtott járműcsere első ütemeként most két új busz kerül Komlóra, amelyeket az ősszel további hat fog követni. A program célja a tömegközlekedés körülményeinek javítása városszerte, így a most és a jövőben üzembe álló járművek a város valamennyi helyi járati vonalán felbukkannak majd.

Forrás: Komló Város Önkormányzata

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 912 megtekintés

Videó: 48 320 786 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923647

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh