Egy brit-japán kutatási projektben egy újonnan kitenyésztett baktérium a vas elfogyasztása után parányi mágneseket hoz létre a belsejében. Ezek a nanovilágba tartozó természetes mágnesek nagy-sebességű merevlemezek megalkotásában játszhatnak fontos szerepet.

A Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem valamint a Leedsi Egyetem kutatói nemrégiben tették közzé eredményeiket a Small című folyóiratban. Az új baktérium – a BBC beszámolója szerint – a Magnetospirilllum magneticum nevű, természetben is létező mágneses parány speciálisan továbbtenyésztett változata. A kiinduló organizmus a Föld mágneses mezejének eloszlását követve sokfelé megtalálható elsősorban vizes és oxigénhiányos környezetben.

A megfelelő gyártási technológiát még nem dolgozták ki a mikroszkopikus tartományban működő merevlemezekhez, amihez most a biológia nyújthat megoldást. Az, amit létrehoztak, elég messze esik attól, ahogy ma a számítástechnikai megoldásokat elképzeljük, de használhatóságát tekintve eléggé hasonlít arra, ahogy a merevlemezeket alkalmazzuk. Természetesen sokkalta kisebb méretekben. Ez elvezethet a sokkal kisebb számítógépek megépítéséhez, ami kisebb energiafelhasználást, kevesebb hulladékot és a felhasználási lehetőségek bővülését eredményezheti.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 956 446 megtekintés

Videó: 49 102 945 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059306

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh