Az F-22-es vadászgépek sorozat-gyártásának beszüntetése egybeeshet a gép harci karrierjének kezdetével. A szakemberek szerint ilyen gépek átdobása az Egyesült Arab Emirátusokba jelentheti az iráni elleni támadás előkészítését is. Ugyanakkor az új generációs gépeknek számos műszaki problémájuk van.

Az amerikai légierő megkapta a 187. ilyen gépet. A sorozatgyártás leállítását már korábban betervezték. Az Egyesült Államok gazdasági lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy több mint 300 millió dollárt fizessenek egy-egy gépért. De a Lockheed Martin üzemében (Georgia állam, Marietta város) a termelési szalagot megtartják. Az új technika tervezésével és szállításával kialakult helyzet nem zárja ki, hogy a vadászgép gyártását felújítják.

Az F-22-es gyártásának leállítása azt jelenti, hogy az amerikai légierő számára csak egy új generációs gépet hagytak meg sorozatgyártásra,ez az F.-35-ös. Ennek a gépnek azonban korlátozottak a lehetőségei, drága is, és folyamatosan elhalasztják hadrendbe állítását.

Az F-35-ös nem képes helyettesíteni az F-15-ös nehéz vadászgépeket. Nem elég a repülési távolság, korlátozottak a fegyverek elhelyezésének lehetőségei.

Így nő annak a veszélye, hogy a közeli évtizedben az amerikai légi park olyan ellenféllel találkozhat, amelynek fejlettebbek a gépei. Ennek okán feltételezhető, hogy az F-22-esek gyártását felújítják,főleg akkor, ha Washington lemond a katonai kiadások csökkentéséről.

Az F-22-esek átdobása az Egyesült Arab Emirátusokba már számos következtetésre adott okot. Nem tartják kizártnak,hogy Irán ellen vetik be ezeket gépeket.

Az iráni légierő a fegyverkereskedelmi embargó miatt lényegesen meggyengült. Ugyanakkor Teherán rendelkezik 20-25 harcképes F-14-essel, amelyeket a 70-es évek végén szállítottak az országnak. Ezek a gépek nagy kapacitású radarral és nagy távolságú levegő-levegő rakétákkal vannak felszerelve, ami komoly veszélyt jelent a generációjához tartozó repülőgépekre. Az F-22 viszont képes úgy közeledni az F-14-esekhez, hogy saját rakétájának távolsági alkalmazásával észrevétlen marad.

Vagyis az iráni kampány az F-22-esek számára akár háborúvá is nőhet, amelyben azt a munkát kell elvégeznie, amiért kidolgozták. Ez a légi fölény gépe. A sors iróniája, hogy az ellenfelek ugyancsak amerikai – bár elavult – repülőgépek lehetnek.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 834 708 megtekintés

Videó: 49 013 171 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042271

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh