A BBC értesülései szerint a brit kormány néhány éve terveket dolgozott ki egy százezer fős szíriai felkelősereg kiképzésére és felszerelésére, ám a kockázatok miatt végül elállt e tervtől.

A BBC televízió Newsnight című politikai hírmagazinjának csütörtök éjjeli adásában elhangzott, hogy a titkos tervet két éve terjesztette elő a brit fegyveres erők akkori vezérkari főnöke, Sir David Richards tábornok.

Az előterjesztést fontolóra vette David Cameron brit miniszterelnök, a brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági tanács, sőt amerikai kormányilletékesek is, de végül az a döntés született, hogy túl kockázatos lenne egy ilyen kezdeményezés.

A BBC által idézett bennfentes kormányforrások beszámolója szerint Richards tábornok annak idején figyelmeztette a brit kormányt, hogy csak két módon lehet gyorsan véget vetni a szíriai polgárháborúnak: vagy legyőzik Bassár el-Aszad elnököt, vagy hagyják győzni. Mivel a kormány egyöntetűen elvetette a közvetlen brit katonai beavatkozást Szíriában, az akkori vezérkari főnök javasolta egy szíriai lázadó hadsereg kiképzését az ellenzék mérsékelt erőinek fegyvereseiből, törökországi és jordániai katonai támaszpontokon.

A Cameron elé terjesztett terv azzal számolt, hogy a kiképzés és a felszerelés egy évet venne igénybe, de ezalatt megalakulhatna egy emigráns szír ellenkormány, amely azután bevethetné saját hadseregét Aszad ellen.

Az így kiképzett és felszerelt felkelősereg megindult volna Damaszkusz ellen, és előrenyomulását a nyugati hatalmak, illetve az Öböl menti szövetséges arab országok légierői támogatták volna - hangzott el a BBC-műsorban.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció szóvivője, Monzer Akbi a BBC-nek kijelentette: a nemzetközi közösség több tízezer emberélet megmentésének és egy hatalmas humanitárius katasztrófa megelőzésének "óriási lehetőségét szalasztotta el" azzal, hogy végül nem avatkozott be Szíriában.

Hasonló véleményének adott hangot Michael Clarke professzor, az egyik legtekintélyesebb brit stratégiai kutatóintézet, a Royal United Services Institute (RUSI) vezetője. Clarke szerint a Nyugat elszalasztotta a lehetőséget egy Aszad-ellenes fegyveres erő kiképzésére, márpedig egy ilyen alakulatnak tényleges befolyása lehetett volna Szíriában Aszad eltávolítása után.

A RUSI vezetője szerint ez a lehetőség két-három évvel ezelőtt volt meg, most már viszont túl késő ahhoz, hogy a Nyugat aktív szerepet vállaljon a szíriai eseményekben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 223 megtekintés

Videó: 48 288 228 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919650

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh