Tavaly 25%-al nőtt meg a gyanús pénzügyi műveletek száma, a rendőrség 92 millió dollár értékben kobozott el kétes pénzeket, melyeket Szingapúrban akartak tisztára mosni külföldi gengszterek.

A tőzsdén még gyanúsabb ügyek folynak- számolt be a pénzügyi rendőrség éves jelentése. Tavaly októberben egy 6,9 milliárd dolláros csalássorozatra derült fény. Nemcsak gengszterek ügyködnek a pénzmosás körül, hanem kormányhivatalnokok is. Különösen a kínaiak aktívak. Egy Pekingben kirúgott kormánytisztviselőt 15 hónapos börtönre ítéltek Szingapúrban, mert nem tudott magyarázatot adni arról, hogy mit keres 15 millió dollár a számláján? A korrupt kínai államhivatalnok fellebbez Szingapúrban.

Az ötmilliós városállam tudatosan törekszik arra, hogy Ázsia egyik legfőbb pénzügyi központja legyen. Így nem csoda, ha nagyon sokan akarnak bankszámlát nyitni Szingapúrban. Kiszűrni közülük a gengsztereket: ez a pénzügyi rendőrség nem épp könnyű dolga. Külföldön elterjedt az a vélemény, hogy Szingapúrban könnyű a pénz tisztára mosása. Ez hatalmas összegek beáramlását jelenti, de nagyon jelentős az illegális pénzek aránya.

Az utóbbi időben mind Amerikából, mind pedig Kínából arra ösztönzik Szingapúrt, hogy erősítse meg a pénzügyi felügyeletet és a pénzügyi rendészetet, mert ellenkező esetben a saját nyomozóikat küldik a helyszínre.

Ezt a függetlenségére oly kényes Szingapúr mindenképp szeretné elkerülni, ezért ígérik, hogy a jövőben szigorúbban ellenőrzik majd a pénzmosást, melyben sokan világbajnoknak tartják Szingapúrt.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 277 megtekintés

Videó: 47 970 561 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887754

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh