Amerikai támogatással fegyvereket kapnak a szíriai mérsékelt ellenzék fegyveres alakulatai, de lehet, hogy a segítség túl későn érkezik, és a lázadók felőrlődnek Bassár el-Aszad elnök hadseregével és az iszlamista szélsőségesekkel vívott erőkkel vívott kétfrontos küzdelemben - írta hétfői számában diplomáciai forrásokra és a lázadókra hivatkozva a The Washington Post.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az iszlamista radikálisok iraki és szíriai harci sikerei után döntöttek úgy, hogy felgyorsítják a fegyver- és lőszerszállítmányokat néhány Észak-Szíriában harcoló néhány felkelőcsoportnak. A régóta sürgetett támogatás azt követően érkezik a helyszínre, hogy a vereségek sorozatát elszenvedett, dezertálás és belharcok által sújtott mérsékelt erőket a szélsőségesek kiszorították az ország keleti régióiból, a kormányerők pedig körülvették Aleppót, ahová lázadók 2012-ben vették be magukat.

A lázadóparancsnokok szerint az Aszad-rendszer elleni felkelés most kilátástalanabb, mint bármikor az elmúlt három évben, és egyre kevesebb az esélye annak, hogy az ellenzék számottevő kihívást jelentsen a szíriai rezsimnek vagy ellensúlya legyen az iszlamista radikálisoknak, ahogy azt az amerikai politikacsinálók remélik.

A két fronton harcoló Szabad Szíriai Hadsereg rosszul fizetett és felszerelt fegyveresei gyakran megpróbálnak polgári foglalkozás után nézni, külföldre szökni, sőt, a jobban fizetett iszlamisták közé állni, hogy megpróbáljanak megélhetést biztosítani a családjuknak.

A felkelők felfegyverzésére irányuló erőfeszítések egy Barack Obama elnök által tavaly jóváhagyott titkos támogatási program keretében történnek. Ebben az Egyesült Államok, valamint annak európai és öböl-menti arab szövetségesei fegyvert, muníciót és pénzeszközöket juttatnak át a török és a jordániai határon.

Az utóbbi hónapokban felgyorsult egy másik, nyíltan vállalt program végrehajtása is, amely a lázadók halált nem okozó eszközökkel - egyebek gépkocsikkal, élelmiszerrel és gyógyszerekkel - történő ellátására irányul.

A lázadók felfegyverzésére irányuló titkos program nem azonos Barack Obama elnök júniusi 500 millió dolláros előterjesztésével - ez volt a szíriai lázadók számára tett első komolyabb amerikai ajánlat -, amely arról szól, hogy az ellenzéki harcosokat a szélesebb körű amerikai terrorelhárítási stratégia keretében képezzék ki és fegyverezzék fel. A javaslat, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, talán a jövő év közepére juthat el a megvalósításig.

"Addigra kevés mérsékelt lázadó marad, ha marad belőlük egyáltalán" - írta a lap.

A fegyverszállítások megélénkülése annak köszönhető, hogy javult a koordináció a Szíria Barátai elnevezésű, 11 tagú szövetség meghatározó tagjai között. Szaúd-Arábia és Katar, a szíriai ellenzék két legjelentősebb támogatója leállította a gerillacsoportok egyoldalú támogatását. A két arab ország most együttműködik az amerikaiakkal és az európaiakkal annak érdekében, hogy a szállítmányok csakis ahhoz a nyolc, viszonylag kis létszámú csoporthoz juthassanak el, amelyek élvezik Washington bizalmát.

A mérsékelt lázadó erők felfegyverzése márciusban kapott lendületet, amikor az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy amerikai gyártmányú, TOW típusú, irányítható páncélos-elhárító juthassanak, amelyek segítségével lelassították a szíriai kormányerők előrenyomulását Aleppó körül.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 400 megtekintés

Videó: 48 301 754 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920887

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh