A könyvelés pontatlansága miatt nyoma veszett a Pentagon nyilvántartásában az afgán biztonsági erőknek elszállított amerikai lőfegyverek 43 százalékának, az afgán kormányerőknek ugyanakkor 112 ezerrel több fegyverük van, mint amennyire szükségük lenne - közölte hétfőn egy hivatalos vizsgálatra hivatkozva a The Washington Times című amerikai napilap.

Az amerikai védelmi minisztérium az elmúlt évtizedben 626 millió dollár értékben 747 ezer darab fegyvert és kiegészítő felszerelést szállított az afgánoknak. A szállítmányok nagy részét könnyű-fegyverek - karabélyok, gépkarabélyok, pisztolyok és aknavetők - tették ki.

A revízió alá vett adatbázisban rögzített 474 ezer 823 sorozatszám közül 203 ezer 888 vagy hiányzik, vagy kétszer is szerepel a nyilvántartásban. 24 ezer 520 sorozatszámot kettőnél is többször vettek jegyzékbe, 50 ezer 304 darab esetében pedig sem a fegyverek behajózásának, sem pedig megérkezésüknek nem rögzítették az adatait.

Az eltérések oka részben az lehet, hogy az afgán fegyveres erőknél a nyilvántartás papíron vagy Excel-táblázatokban történik, az ekképp rögzített adatok pedig nem kerülnek be az amerikai nyilvántartásokba.

Noha ez nem bizonyított, szakértők nem zárják ki, hogy a fegyverek egy része kikerülhetett a feketepiacra, vagy Pakisztánba csempészhették azokat. Michael J. Dumont, a Pentagon afgán, pakisztáni és közép-ázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkára a lapnak kijelentette, hogy folyamatban van az adatok két számítógépes rendszerbe táplálása, ami segít majd a hiányosságok feltárásában.

Az Afganisztánba szállított fegyverek kérdésének különös aktualitást ad, hogy az év végén lejár a NATO-vezette szövetséges erők katonai missziója. Az afgán hadsereg és rendőrség összlétszámát 2017-re a jelenlegi 335 ezerről mintegy 228 ezerre fogják csökkenteni. A lap által idézett vizsgálat megállapította, hogy a kormányerőknek jelenleg 112 ezerrel több fegyverük van, mint amennyire szükségük lenne.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4511837

Jelenleg az oldalon

5
Online