Már mindenki elfogadta a szerződést, de India új kormánya nemet mondott. Ha július 31-ig sem írja alá Narendra Modi a szerződést, akkor újra kell kezdeni mindent, mert a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szerződései csakis akkor érvényesek, ha mindenki elfogadja őket.

A Világbank elnöke személyesen utazott Delhibe, hogy rávegye India új kormányát, hogy írja alá az egyezményt, melyet még az előző indiai kormány fogadott el. Bali szigetén folytak a tárgyalások, ezért Bali-szerződés néven terjedt el a sajtóban az élelmiszerek szabad-kereskedelmi szerződése.

Mind az Európai Unió, mind pedig az Egyesült Államok bírálta Indiát a vétó miatt. 25 nagy mezőgazdasági exportőr állam, élén Ausztráliával szintén India kormányához fordult, kérve a szerződés aláírását.

Narendra Modi viszont a hazai mezőgazdasági-termelők érdekeire hivatkozik. Őket félti a külföldi vetélytársaktól. India nagyon sokáig védte a piacát a külföldi agrár behozatal előtt, épp a hazai termelőkre hivatkozva. Ez azzal járt, hogy nem csökkentek az árak, mert a hazai termelők és kereskedők nem tartottak a konkurenciától. A Dzsanata párt, melynek élén Modi hatalomra került májusban, elvben piacbarát politikát folytat, legalábbis szavakban.

A gyakorlatban Narendra Modinak gondolnia kell arra, hogy támogatói között ott vannak a hazai agrár biznisz nagykutyái is, akik nem támogatják a piacok megnyitását. Mások viszont azzal érvelnek, hogy így csökkenhetne az infláció, mert az olcsó import lenyomja az élelmiszerek növekvő árait.

India új kormányfőjének nincs sok ideje a töprengésre, mert július 31. a végső határidő. Ha India nem írja alá a szerződést, akkor bukik az egész. Valószínű, hogy Narendra Modi csak kéreti magát, hogy igazolja a hazai közvélemény előtt: ő mindent megtett India nemzeti érdekeinek védelmében.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 691 megtekintés

Videó: 48 924 396 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026759

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh