Közel 1,1 milliárd forintos beruházással épül 800 kilowattos elektromos kapacitású biogázüzem a Győr-Moson-Sopron megyei Felpéc határában - hangzott el a csütörtöki projektindító sajtótájékoztatón.

Enyingi Tibor projektvezető elmondta: a 497 milliós uniós pályázati forrásból és 563 milliós, részben hitelből előteremtett önerőből épülő üzem decemberben kezdheti meg a működést, a teljes kapacitást jövő márciusra érheti el. Fa kivételével bármilyen szerves hulladékból képes lesz 55-65 százalékos metántartalmú gázt nyerni, amellyel meghajtja az áramfejlesztő generátort hővel ellátó turbinát.

Hozzátette: az erőművet építő és üzemeltető Biogáz Felpéc Kft. többségi tulajdonosa a Biogas Hochreiter GmbH. A németországi társaság az elmúlt negyedszázadban ezernél több ilyen létesítmény kialakításában vett részt, és magyarországi mintaprojektnek tekinti a felpéci beruházást.

Mint mondta, a 40-42 százalékos hatékonysággal működő erőműből közel ugyanennyi hőenergiát is vissza tudnak nyerni, ezt később állati takarmányként felhasználható fehérje kinyerésére használnák, de további lehetőségeken is dolgoznak.

Enyingi Tibor szólt arról is: annak érdekében, hogy a környezetet minél kisebb mértékben terheljék meg, a felhasznált alapanyag zömét néhány kilométeres körzetből szerzik be. A szénvegyületek kivonása után ezek ugyanott biotrágyaként is hasznosíthatóak.

Megjegyezte: indulásakor az üzem 4-5 embernek ad majd munkát, de ez a tervezett fejlesztésekkel 15-20 főre emelkedhet.

Kara Ákos (Fidesz) országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke az eseményen azt emelte ki: a térség számára meghatározó beruházás egyszerre teremt új gondolkodásmódot és mutatja meg, miként lehet munkahelyhez juttatni a vidéken élőket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 843 megtekintés

Videó: 48 299 259 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920608

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh