Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában - jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott találkozója után.

"Nagyon nagy nap ez a szabad és korrekt kereskedelem számára" - fogalmazott az amerikai elnök a találkozó után, amelyen az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői - az elemzők várakozásaival ellentétben - egyetértettek kereskedelmi vitáik rendezésében.    

Donald Trump közölte: megállapodott az Európai Bizottság elnökével abban, hogy együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében. Megkezdik a tárgyalásokat az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében. A tárgyalások ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat, így az Európából az Egyesült Államokba exportált gépjárművek után nem kell külön illetéket fizetni.    

Az amerikai elnök a megállapodás egyes konkrét részleteit is nyilvánosságra hozta. Elmondta: az Európai Unió "csaknem azonnali hatállyal" megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű importját, és az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet.   

Jean-Claude Juncker - aki a sajtókonferencián alig szólalt meg - hozzátette: az Egyesült Államok ígéretet tett további LNG-terminálok kiépítésére Európában. Hangsúlyozta: "azzal a szándékkal jöttem ide, hogy megállapodjunk, és meg is állapodtunk".    

Trump közölte: Washington együttműködik az Európai Unióval a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása érdekében, és ehhez közös munkacsoportot hoznak létre.    

A tárgyalások megkezdése előtt a Fehér Ház Ovális irodájában - az újságírókat és a fotósokat fogadva - Donald Trump "nagyon okos embernek" nevezte Jean-Claude Junckert, aki pedig azt mondta, hogy Brüsszel és Washington "nem ellenségek" és "együtt kell működniük".

 

Financial Times: győzelem az EU számára Juncker washingtoni tárgyalásainak eredménye

Jelentős győzelem az Európai Unió számára, hogy Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke washingtoni tárgyalásukat követően tűzszünetet jelentettek be az Európa és Amerika között kialakult kereskedelmi háborúban - írta csütörtöki cikkében a Financial Times brit üzleti napilap.

Az újság véleménye szerint egyértelmű győzelem Európa számára, hogy a két fél megállapodott, együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében.   

A Financial Times szerint már az győzelem Európa számára, hogy az eddig kivetett vámokról tárgyalásokat kezdenek, amelyek ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat. A bejelentést a kommentár ködösnek nevezte, ugyanakkor mindkét fél számára rövidtávú győzelemként értékelte, mivel enyhíti a két vezetőre felhatalmazóik által nehezedő nyomást, hogy megoldást találjanak a kereskedelmi kapcsolatok terén kialakult lefelé tartó spirál megállítására.   

A cikk szerzői, Shawn Donnan és Demetri Sevastopulo szerint a felek nyilatkozatait követően továbbra is tisztázatlan, vajon meddig tart a tűzszünet, ugyanis a tárgyalások befejezését illetően semmiféle határidőről nem született döntés, és előfordulhat az is, hogy az amerikai elnök teljes hátraarcot csinál, ahogy ezt már idén egyszer megtette Kína esetében.   

Az üzleti csoportok óvatos örömmel fogadták a szerdai megegyezést, de remélik, hogy befejeződik a kereskedelemi háború - közölte a brit üzleti napilap.   

A Libre Belgique című belga napilap cikkében kijelentette, Juncker és Trump szerdán elásta a kereskedelmi háború csatabárdját.   

A napilap szerint nagy volt a tét, ugyanis az Egyesült Államok az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok mellett komoly vámok bevezetését ígérte az autók behozatala esetében is.   

A cikk szerzője eredményként értékelte, hogy Donald Trump nem tekint többé Európára ellenségként, "nagyon nagy napnak" nevezve a tárgyalásokat a szabad és korrekt kereskedelem számára. A kommentátor szerint azonban nem lehet kimondani, hogy a bizalom teljes mértékben helyreállt volna, ugyanis az ördög olyan részletekben rejtőzik, mint Juncker ígérete az amerikai szójabab nagy mennyiségű importjára, amelynek esetében a többi tagállam beleegyezésére is szükség van. De ilyen a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet is, ugyanis az orosz Gazprom ajánlata továbbra is kedvezőbb az amerikainál, nem beszélve a földrajzi közelségről és a már kiépített infrastruktúráról - jegyezte meg a szerző.   

Arra emlékeztetett, hogy a közös nyilatkozat kimondja: sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem fog szembe menni a megállapodás szellemével a kereskedelmi kapcsolataik javítása érdekében. De azt is előírja, hogy a megállapodás megszűnik, ha az egyik fél megszakítja a tárgyalásokat. Ez az utolsó mondat egy Európa számára adott biztosításnak tűnik az amerikai elnök kiszámíthatatlan szembefordulása esetére - írta cikkében a belga napilap.

 

Berlin üdvözli a washingtoni megállapodást

A német kormány üdvözli az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és Donald Trump amerikai elnök tárgyalásain született megállapodást - tudatta csütörtökön a Twitteren a német kormány helyettes szóvivője.

"Az Európai Bizottság a továbbiakban is számíthat a támogatásunkra" - közölte Ulrike Demmer, konstruktívnak nevezve az eredményt.   

Peter Altmaier gazdasági miniszter, Angela Merkel közeli bizalmasa még szerda éjjel áttörésként értékelte Juncker és Trump megállapodását, és gratulált mindkettejüknek. A miniszter azt írta, hogy ezáltal elkerülhető a kereskedelmi háború, és több millió ember állása menekült meg. "Ez nagyszerű a világgazdaságnak!" - hangoztatta Altmaier.   

Eric Schweitzer, a német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) elnöke óvatosan derűlátóan nyilatkozott. Azt mondta: a megállapodás jó lépésként értékelhető, de vannak még nyitott kérdések. Schweitzer úgy véli, hogy a tárgyalások azt bizonyították, hogy Európa nem engedi, hogy kívülről megosszák, és csak egységesen van elég politikai és gazdasági súlya ahhoz, hogy az érdekeit hatékonyan képviselje.   

Dieter Kempf, a német iparszövetség (BDI) vezetője pedig úgy értékelte az egyezséget, hogy úgy tűnik, hogy a transzatlanti kereskedelemben megállítható a "vámspirál", de a szavakat tetteknek kell követniük. Kempf szerint a megállapodás a feszültségcsökkentés fontos jele.   

Donald Trump kormánya védővámot vetett ki a többi között az Európai Unióból érkező acél- és alumíniumtermékekre, valamint kilátásba helyezte, hogy az európai autóipart is vámokkal sújtja. Ez a DIHK számításai szerint 6 milliárd euróval vetné vissza a német gazdaságot.   

Trump és Juncker szerdán abban állapodott meg, hogy egyelőre egyik fél sem léptet érvénybe újabb vámokat, mindkét fél törekedni fog arra, hogy az ipari termékeket sújtó vámokat nullára csökkentsék, erősítik együttműködésüket az energia területén, Európa több cseppfolyósított földgázt és szóját vásárol az Egyesült Államoktól.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 633 944 megtekintés

Videó: 48 830 556 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010196

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh