Az Egyesült Államok soha nem ismeri el a Krím annektálását - tette közzé nyilatkozatában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A közleményben az amerikai diplomácia vezetője megismételte az eddigi amerikai álláspontot, miszerint a Krím Ukrajnához tartozik,  és felszólította  Oroszországot a félsziget "megszállásának" befejezésére.    

"Az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben az általa is elfogadottnak mondott alapelveket és vessen véget a Krím megszállásának" - olvasható a közleményben.    

A kommünikét  röviddel azelőtt adták ki, hogy Mike Pompeo a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán beszámol az amerikai elnök két csúcstalálkozójáról, a Szingapúrban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel és Helsinkiben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott tárgyalásokról. A szenátorok elsősorban a vitatott Trump-Putyin találkozóról kívánják faggatni a külügyminisztert.    

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője a meghallgatás előtti egyik interjújában az amerikai-orosz csúcstalálkozó utáni sajtóértekezletről azt mondta: "országunk történetének szomorú pillanata volt".    

Mike Pompeo ugyanakkor még kedden, az ausztrál külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján az amerikai-orosz csúcstalálkozót "hihetetlenül fontosnak"  nevezte és azt hangsúlyozta, "a történelem igazolja majd, hogy  az az egész világa javára szolgált".    

A miniszter ugyanakkor jelezte, hogy nem csupán az amerikai-orosz viszonyról számol be a szenátusi meghallgatáson.

 

Az orosz diplomácia elutasította az amerikai Krími Nyilatkozatot

Elutasították az orosz diplomácia vezető  tisztségviselői az amerikai külügyminiszter Krími Nyilatkozatát, amely leszögezte, hogy az Egyesült Államok Ukrajna részének tekinti az annektált félszigetet és Oroszországot a megszállás beszüntetésére szólították fel

Facebook-bejegyzésében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a nyilatkozattal kapcsolatban az amerikai külpolitikai irányváltásai kritizálta.
   
"Hiszen nemrégiben még az iráni nukleáris programmal kapcsolatos közös cselekvési terv és a párizsi klímaegyezmény is az Egyesült Államok hivatalos politikája volt. Maga Barack Obama elnök döntött erről. Azután Donald Trump gondolt egyet és másképp döntött. Ismerjük mi ezeknek a +sorsdöntő nyilatkozatoknak+ a fontosságát" - írta gunyoros éllel Zaharova.
   
A Mike Pompeo amerikai külügyminiszter által a szerdai szenátusi meghallgatása előtt kiadott Krími Nyilatkozat az ismert amerikai álláspontot megismételve leszögezte, hogy a félsziget Ukrajnához tartozik, és hogy Washington folytatja ezzel kapcsolatos politikáját mindaddig, amíg helyre nem áll Ukrajna területi épsége.
   
"Az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben az általa is elfogadottnak mondott alapelveket, és vessen véget a Krím megszállásának" - hangzott a dokumentum.
   
Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke, ugyancsak egy Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, hogy a Krím feletti orosz fennhatóság el nem ismerése "bukásra van ítélve".
   
"Saját tapasztalatukra hivatkozva, miszerint 1940-ben nem fogadták el a balti köztársaságoknak a Szovjetunóhoz való csatlakoztatását, az amerikaiak arra esküsznek, hogy most is így fognak tenni, most a Krím Oroszországhoz való tartozásával kapcsolatban. Az amerikai stratégáknak úgy tűnik (vagy azt akarják hinni), hogy ez a két történet egyforma és hogy a történelmileg egyszer már alkalmazott stratégia minden élethelyzetre jó. Ez radikális tévedés" - írta a szenátor.
   
Érvelése szerint amíg a Baltikumban a szovjet hatóságok helyi politikusok egy meglehetősen szűk körére és katonai erőre támaszkodtak, addig a Krím sorsáról "a helyi lakosság széles tömegei döntöttek", és "a történelem mindent helyre tett". Koszacsov az állította, hogy a Fekete-tengerbe benyúló félsziget esetében nem történt kényszerítés, és hogy Washington a "népakarat ellenében" cselekszik.
   
"Erre a kérdésre az Oroszországi Föderáció elnöke már megadta a választ. A Krím elidegeníthetetlen része az Oroszországi Föderációnak. A kérdés le van zárva. Tudjuk, hogy ezzel kapcsolatban eltérnek álláspontjaink, de mi ezt a kérdést véglegesen lezártnak tekintjük" - nyilatkozott a Krímből a TASZSZ hírügynökségnek Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet.
   
A washingtoni orosz nagykövetség, szintén a közösségi médiában közzétett állásfoglalásában, egyebek között azt hangoztatta, hogy az amerikai külügyminisztérium kettős mércét alkalmaz, és hogy az orosz diplomácia egy olyan nyilatkozat kibocsátását várja tőle, amely Szerbia részének ismeri el Koszovót.
   
A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a legitimitását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 206 megtekintés

Videó: 48 300 551 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920748

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh