Az európai tej-, hús- és zöldségtermelők azzal a hivatalos kérelemmel fordultak Svájchoz, hogy a területén át szállíthassák termékeiket Oroszországba – értesült az Izvesztyija című orosz napilap.

A Moszkva által az uniós élelmiszerek behozatalára elrendelt importtilalom ugyanis nem vonatkozik Svájcra. A tilalom alól szintén mentesülő Szerbia hatóságai viszont közölték: akár kemény eszközökkel is megakadályozzák a területükön át történő reexportálást – írta internetes kiadásában az Izvesztyija.

Anna Rizzoli, a svájci Mezőgazdasági Szövetségi Hivatal szóvivője a lapnak elmondta: a múlt héten különböző európai agráripari cégek fordultak hozzájuk ezzel a kéréssel.

Oroszország augusztus 7-étől tiltotta meg egy évre az élelmiszer-ipari termékek behozatalát egyebek mellett Európából, válaszul az ukrajnai szakadárok támogatása miatt elrendelt szankciókra.

Rizzoli hozzátette: az Oroszországba exportálni kívánó vállalatok svájci cégbejegyzésének szabályai változatlanok, az eljárás nehézkes, bonyolult. Tadgio Schilling, a moszkvai svájci nagykövetség gazdasági és pénzügyi osztályának vezetője elmondta: az eljárás több regionális és szövetségi szintű állatorvosi ellenőrzést is magában foglal. Az Oroszországba exportálandó termékek ellenőrzése ugyanakkor teljes mértékben az orosz vámhatóságoktól függ, Svájc ezért nem felelős.

Ugyanezek az előírások érvényesek a svájci behozatalra is. Az országban termelőüzem létrehozásához a cégeknek Svájcban számos fontos papírt kell kitöltenie.

A reexportálás engedélyezését kérő cégek nevét Anna Rizzoli biztonsági okokból nem említette.

Az élelmiszer-exportőrök Svájcon kívül Albánián, Macedónián, Szerbián és Bosznia-Hercegovinán keresztül juttathatnák el áruikat Oroszországba, ugyanis ezek az országok nem EU-tagállamok, és nem támogatták az Oroszország elleni szankciókat. A szerbiai tej-, hús- és más mezőgazdasági termelők szövetségei elmondták, hogy nem kaptak ilyen kérést európai termelőktől. Szerbiában bármilyen európai termelő bejegyeztetheti magát, de ha Oroszországba kíván szállítani, csak Szerbiában gyártott terméket exportálhat. A szerbiai kereskedelmi tárcánál közölték: a kiszabható legmagasabb büntetést róják ki azokra, akik megsértik a szerb előírásokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 425 630 megtekintés

Videó: 47 568 051 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6807961

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh